vineri, 1 iulie 2011

Poveste naiva

Pentru orice problema exista mai multe rezolvari. Unele mai usoare altele mai...lungi. Se spune ca varianta usoara e cea mai cautata. Eu as zice ca varianta mai lunga aduce odata cu raspunsul si satisfactia de a fi muncit cu adevarat.
O rezolvare simpla va aduce cu ea si o multime de critici la fel de simple doar pentru ca varianta aleasa este usor de combatut din lipsa angajamentului celui ce rezolva problema.
Rezolvarea mai lunga va pune multe bete in roate celor ce traiesc din critica sistemului. Sistemul e asa cum este. Nu noi l-am creat si nici nu il putem schimba daca nu ungem noi, bine rotitele. Ca sistemul sa mearga bine, toate rotitele trebuie sa corespunda unor parametri. Rotitele care nu ajuta sistemul la adevarata lor capacitate se pot imbunatati sau se pot schimba. Nici o rotita nu este de neinlocuit.
Totusi, rotitele care merg bine si rezista in uzura sistemului respectiv, merita un tratament deosebit. Trimiteri la bai de ulei, tratamente termice la soare numai in nisipuri fine si nu in ultimul rand ajustarea grosimii corpului prin tratamente de electrodepunere de metal sau plastic. Depinde de materialul din care e facuta rotita.
Orice sistem care are randament bun sau nu, trebuie trecut obligatoriu printr-un proces de reformare la maxim 5 ani cu posibilitatea(preferabil, obligatoriu) vizualizarii sistemului in timp ce lucreaza. Daca defectiunile sunt depistate la timp, prin vigilenta muncitorului curios, daca sistemul merge bine, fabrica va avea de lucru fara ca restul angajatilor fabricii, sa fie afectati de o singura rotita defecta. Cel mai rau lucru ce se poate intampla fabricii este oprirea productiei si trimiterea muncitorilor acasa. Ei au familii cu copii curiosi care pun mereu intrebari despre ce face mama si tata la serviciul lor din cadrul fabricii. Parintii le explica de fiecare data cu rabdare si calm ca deseori, vigilenta muncitorilor din fabrica este buna si sistemul functioneaza in parametri optimi si toata lumea e fericita. In momentul in care vigilenta muncitorilor este slabita datorita(sau din cauza) ingorantei sau lipsei de interes a unei rotite ce afecteaza intreg sistemul, fabrica se inchide, oamenii sunt trimisi acasa si copii incep sa simta lipsa diverselor lucruri marunte care dintr-o data lipsesc. Incep sa vada ca ungerea pieselor din familie nu mai este cum era odata si incep sa se intrebe daca nu e vina lor. Parintii le explica ca de fiecare data ca este o situatie temporara si in cel mai scurt timp se vor intoarce in fabrica unde toate rotitele vor merge ca inainte.
Timpul trece, fabrica declara ca nu mai poate produce nimic si incepe sa vanda din patrimoniul sau. Copii cresc si vad ca fabrica unde au muncit parintii lor se micsoreaza pe an ce trece si nu pot intelege ce nu a mers bine. Merg la scoala si invata despre procesul de fabricatie al diverselor lucruri si incep sa inteleaga care a fost motivul pentru care fabrica a fost inchisa si vanduta bucata cu bucata.
Muncitorul desemnat pentru observare a adormit si nimeni altcineva din jurul nu a vrut sa-si bage nasul in treaba lui si sa anunte ca rotita verde din cadrul sistemului nu mai functioneaza deloc. A inteles ca ignoranta catorva muncitori a distrus o fabrica, a trimis in somaj pe majoritatea din ei si a destramat familii. Acum...copilul devenit adult lucreaza pe post de inginer tehnic in cadrul fostei fabrici si se tot intreaba:
Oare daca devin vigilent mai pot schimba ceva?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu