vineri, 8 iulie 2011

Psihologie separata?

V-ati pus vreodata intrebarea daca psihologii de peste ocean sau Japonia au aceleasi tipare psihologice de terapie sau chiar dignosticare?
De fiecare data cand citesc un articol sau studiu de specialitate despre psihologie(sau psihiatrie) raman prost la ce diferente pot exista intre culturile si rezultate la care se ajung in domeniul asta. In America de exemplu spatiul personal este de 1 m, in Europa este de 0,5M iar in Japonia este de 20-25 cm. Pai cum poate fi interpretat un japonez care aproape sta lipit de un american? Hartuire? Ciudata treaba pentru ca sipsihologia asta e de fapt un studiu al culturilor din care se practica. Ce instrument depsihologie se poate plica intr-un trib papuan in care umblatul in koteka este ceva obligatoriu. Adica nu mai au altceva pe ei. Pentru orice cultura "civilizata" acest detaliu, reprezinta atac la pudoare, expunere indecenta si altele.
Desi expresiile umane(grimasele si actiunile) sunt universal valabile cultura influenteaza stiinta in mod direct.
Cum ar fi sa-ti dea sfaturi, un psiholog gay, despre viata familiala normala. Adica daca eu sunt hetero, cu ce ma poate ajuta un homalau? Si pe deasupra mai e si psiholog. Cam ce experienta ar putea avea un d'asta? Iubire, intelegere si "submissive state"? Pa sa fie el submissive, mie imi place sa fac altceva cu orificiul meu posterior. Cel mai bine fac, ce se face de obicei cu el cand "ma taie"! Si mai bine decat asta, fac procesul pe ochii psihologului de care vorbeam mai sus!
In China se obisnuieste, ca la cumpana anilor, sa se daruiasca bani familiei. In europa rasariteana si la rusi, barbatii se saluta si prin saruturi pe obraz. La americani e ceva de neconceput. Intr-o regiune a indiei mortii sunt lasat sa fie mancati de pasari, ori in alte parti(cam peste tot)e tabu sa-ti lasi rudele mancate de animale salbatice.
Cam cum s-ar trata un comportament anormal al unei femei de religie mulsulmana care a intrat in mare, in... deux-piece?

Deci pana la urma dupa cum stim ca rusii s-au perfectionat in dresarea vulpilor prin genetica selectiva si alterarea aspectului exterior(de prin anii 50)la fel stim ca psihologia terapeutica a Americii include si practicanti deviant a stiintei umane de comportament normal!
Cat de anormala a devenit lumea!
Ziceti si voi...

2 comentarii:

 1. Pe langa evidentele subliniate de tine mai exista si situatia hilara in care un psiholog de peste ocean are in "tratament" un "terorist" din Orientul Mijlociu. De la Waco, Texas, trecand prin Guantanamo si analizand expansionismul marilor puteri, putem observa in fenomenul autoritatii psihologilor si psihiatrilor o capcana cel putin diabolica. In momentul in care un psiholog pune cuiva eticheta de "tzacanit", omul respectiv, desi poate avea justetea cauzei pe care o sustine, devine purtatorul unei imagini distorsionate si i se fura credibilitatea.
  Adica indiferent ce-ar spune sau ce ar dezvalui, indiferent de gradul de adevar pe care l-ar revela, mereu va plana asupra lui spectrul diagnosticului "legal si stiintific".
  Puterea patalamalelor in psihologie n-ar trebui deloc neglijata in cadrul programelor eugenice actuale. Sunt o forta, cu atat mai mult cu cat un verdict autorizat poate absolvi sau inchide definitiv un om datorita vederilor sale in acord sau in dezacord cu sistemul opresiv.
  Pot avea dreptate insa ma vor indopa cu pilule si ma vor transforma intr-o leguma daca ideile mele ameninta sistemul sclavagist hegemonic.

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu nu dau 2 bani pe povestile psihologilor. Consider ca psihologia e construita prin observare amaselor : ori masele sunt alcatuite in marea majoritate din retarzi aflati la nivel instinctual - sentimental - irational. Adica n-au ajuns la stadiul de fiinta umana rationala.

  Cei care au ajuns la stadiul de fiinta rationala, nu se mai incadreaza in tiparele psihologiei, pentru ca pe astia nu i-a studiat nimeni ( din cauza ca sunt exceptiile si nu majoritatea ).
  Psihologia ar trebui reorganizata in doua ramuri distincte ; pentru oameni irationali si pentru oameni rationali.

  RăspundețiȘtergere