joi, 4 august 2011

Frica

Frica este un mecanism de supravieţuire ce apare ca răspunsul unui om la o ameninţare concretă, de obicei negativă. Frica este legată de anxietate. Aceasta depinde de persoană şi poate varia de la prudenţă la fobie şi paranoia. Ea ţine de mai multe stări, printre care grija, anxietatea, teroarea, paranoia, oroare, panică.

O frică de o intensitate extremă, persistentă, sesizată de către subiect ca fiind iraţionlă se numeşte fobie. Fobia este determinată de prezenţa sau doar anticiparea prezenţei unui obiect, a unei vietăţi sau a unei situaţii.

Psihologul american Jerome Kagan susţine că la unele persoane frica este înnăscută.

Si acum eu:
Frica este instrumentul de baza al oricarui sistem de conducere. Frica este indusa prin actiuni de intimidare, control, supresive, manipulare, minciuna si multe altele.
Fiecare om are la baza o educatie care este facuta tot pe baza fricii. Frica educa si e buna in cazurile in care nu pune stapanire pe individ. Este indusa de nesiguranta oricarui fapt, stabil in mod normal, intr-o societate normala(cititi utopie). Frica are nevoie de hrana zilnica. In cazul in care sentimentul de nesiguranta nu este prezent zilnic, socurile sociale sunt un "Must". Traim in frica de dumnezeu, legi, ridicol, moarte, boala si inca vreo mie de alte frici.
Se stie(de la Freud incoace) ca psihologia copilului este ceva batut in cuie. In perioada marilor achizitii copilul capata frica de diverse lucruri. Frica de dulap de intuneric si sa nu uitam de Bau Bau. Ultima, este proiectia parintilor catre copil a fricii lor de a educa caopilul si mai ales de a da explicatii logice la actiunile lor(atat ale parintilor ca si ale copiilor). Frica se invata. Copii sub 2 ani nu au frici. La trei ani isi dhttp://www.blogger.com/img/blank.gifescopera identitatea si devin constienti de actiunile lor. Tocmai de aceea tindem sa aducem aminte proceniturilor ca nu am uitat ce nazbatii au facut. Noi tinem minte asa de bine si mai ales natia asta romaneasca are tendinta de a scoate ochii la orce si sa nu uitam "din tantar, armasar" , ne terminam psihic unii pe altii.
Ne mai intrebam de ce avem asa multe cazuri de crime cu securi, furci, coase si alte unelte agricole, comise de copii deveniti adulti, cand cel vinovat de crima este educatorul copilului si al societatii.

Desi, de cand Pavlov si Watson au dezvoltat Behaviorismul(ca de inventat nu se pune problema) ni se spune ca frica este sentimentul cel mai adanc inradacinat in creierul nostru. Problema este ca dupa cum si Watson a spus: Pot modela orice om asa fie cum vreau eu, cu conditia sa il am de sugar, frica nu este conditionata genetic ci se invata. Mai stim din studiile psihologice ale celor ce au dezvoltat psihologia, ca frica, este cel mai puternic sentiment. Nici ca exista ceva mai gresit. Cum poate un sentiment invatat sa fie cel mai puternic mai ales cand avem dovezi ale triumfului, ambitiei, vointei, dragostei asupra fricii si de moarte...care de altfel este viscerala si nu mentala. Stim ca evreii scapati din lagarele de concentrare si-au format familii dupa razboi. La fel si victimele sistemului comunist din Romania. Daca frica ar fi fost cel mai puternic sentiment, omenirea murea de milenii.
Deci, cum este posibil ca un sentiment, invatat sa fie mai puternic decat unul instinctual? Raspundeti voi...

Mai era...dar intelegeti ideea...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu