joi, 25 august 2011

La ce bun...

Stie cineva la ce sunt bune cursurile de specializare si team building?
Pai stim asa:
1.Afecteaza in mod placut mediul de lucru
2.creaza noi legaturi intre colegii de munca
3.Intareste legatura pre existenta a colegilor
4.Imbunatateste spiritul de echipa
5.Aduce noi elemente comune in grup
6.Mareste eficienta grupului
7.Creste increderea in fortele proprii
8.Mareste capacitatea de intelegere a muncii si fata de echipa
9.Mareste creativitatea
10.Imbunatatirea comunicarii in cadrul grupului

Acum ca stim aceste lucruri bune, le putem aduce in discutie si pe cele nasoale?

1. Daca ai de ale intre 2 rahati, pe care il alegi?
2. Chiar daca nu iti plac colegii, ii accepti mult mai usor cand iti povesteste viata lui personala.
3. Prietenia se intareste si cu cat sunt mai multi cu atat media inteligentei scade.
4. La fel ca 3
5. Fiecare e obligat sa asculte viata altuia pentru marirea compasiunii.
6. Munciti mult mai mult si mai bine in acelasi timp.
7. Se creaza falsa impresie de importanta unde individul este doar o rotita a grupului. Grupul este cu adevarat important
8. Cu cat stii mai bine ce ai de facut, cu atat iti vei petrece mai putin timp gandind creativ
9. Esti cu adevarat creativ cand aduci in discutie cum sa produci mai mult si nu cum sa gandesti mai mult.
10. Va dam voie sa va refulati frustrarile fata de serviciu, intr-un loc special amenajat unde organizatorul de team building(de obicei psiholog) va sugereaza metode de depasire ale acestor conflicte interioare. De asemenea, nu va spunem ca aceste actiuni ne spun mai mult noua decat voua. Voi va distrati, noi va spunem ce target urmeaza si pentru ca, tot radeti si aveti parte de un timp bun pe banii societatii, noi va impunem un nou target de obtinut. In joaca, natura umana, isi arata capacitatea de competitie si va da si sentimentul de importanta.

si 11, cea mai frumoasa; indiferent de ce va vom impune sau sugera, voi veti fi de acord cu noi pentru ca va dam sentimentul de importanta in cadrul comaniei. Oricum nu contati si ce pareri aveti, noi stim ca daca va cerem parerea, indiferent de ce o sa implementam, cineva isi va asuma aceasta idee ca fiind a lui si va aparea sentimentul de coagulare a oamenilor fata de cel care si-a asumat ideea.
Mai simplu: Vedeti bai, ca a ascultat si de noi pana la urma? Deci contam!
Bravo! Experimentele lui Hawthorne arata ca productia creste oricum pentru ca satisfactia voastra va da acest sentiment de importanta. Exact ca o condica de sugestii si reclamatii, pe care nu o citeste nimeni, dar aveti falsa impresie ca cineva acolo sus chiar o citeste si va implementa ideile voastre.
La fel ca morcovul din fata magarului, se numeste manipulare ideologica.


Termenul de specializare(specializare la locul de munca) vine din era industriala, cand productia a fost transformata in linie de productie. Fiecare muncitor a trebuit sa se specializeze pe un anumit tip de operatie pentru ca eficienta lui sa fie cat mai mare. Pare un lucru bun insa nu si pentru muncitor pentru ca, operatiile repetitive cu putina miscare fizica duce la aparitia de boli profesionale si de fapt scaderea productiei pe termen lung. Vorbim de termen lung pentru ca inainte de era industriala, munca se presta pana la varsta la care te putei incadra in normele cerute de patron(angajator).
Termenul de team building a fost inventat imediat dupa aparitia sindicatelor pentru a da o mai mare impresie de atentie asupra grupului de muncitori. Scopul celor doua este de fapt eficientizarea muncii pentru societate(firma), cu impresia de castig mai mare pentru angajat. Nu e neaparat ceva rau daca muncitorul taie zilnic frunza la caini cum se intampla in insitutiile guvernamentale dar daca muncitorul este deja la capacitatea sa superioara, cam greu se va schimba ceva. Ori schimbarea individului devine obligatorie pentru societatea care cauta cresterea eficientei cu aceleasi resurse umane. Pare contra productiv ce spun aici dar de fapt cresterea unei societati nu se bazeaza si pe cresterea numarului de muncitori ci numai pe marirea cifrei de productie? Asa vor toti dar din pacate si cu toata psihologia din lume ajungem la vechea zicala populara. Daca o vaca nu mai da lapte, va da carne! Uman nu? Mai ales cand vine vorma de oameni sacrificati pe postamentul firmei, intru marirea productivitatii. Inevitabil apare distrugerea societatii ca forma de evolutie naturala. Societatea din cadrul companiilor cat si in afara lor se vor comporta in consecinta pentru ca de fapt tendinta culturala a lumii a fost pana de curand in aceasta bucla in care ne comportam ca niste rechini gata sa sacrificam colegul pentru un salariu sau bonus mai bun decat luna trecuta. In anii '80 "rechinismul" a fost usor indreptat catre societatile adversare pentru subniarea lor in timp ce vanzarile societatilor initiale sa creasca. Adica multilateral specializat insemna ca un angajat are pricipal scop cresterea veniturilor companiei si pe cat posibil scaderea veniturilor comaniilor adverse prin diverse metode de manipulare subversive sau nu.
Dupa 2000, conceptul de respect al companiilor concurente a fost adus in discutie dupa ce marea majoritate a consumatorilor au inteles ca nu imi mai poti vinde mie produsul tau dupa ce ai ponegrit pe al altora. Astazi 2011, conceptul se schimba iarasi pentru ca multitudinea ce firmulite si companii mici sunt preluate(au fost preluate) de gigantii anilor '80. Se revine la metoda anilor (pre)industriali in care intreprinderile sunt cele ce dicteaza legea. Monetar si juridic.

Management... Adica administrarea de resurse(exclusiv umane) in vederea cresterii venitului firmei, societatii, corporatiei cu orice cost. Absolut orice...cost, atat timp cat pretul este platit de altii. ;)

Dupa cum am mai spus si alte dati, ochelarii de cal incep sa cada de pe capul multora, iar numarul celor care inca ii poarta sau ii vor purta, se va diminua drastic.

2 comentarii:

 1. mai tsto, depinde si cum faci teambuildingurile astea...
  lucram candva pentru o multinationala si ne facean anual niste teambuildinguri grozave. tot felul de sporturi extreme si chestii si era mare distractie... pe bune! era firma specializata si unul din organizatori era un cunoscut monitor de speologie, cel care a descoperit pestera piatra Altarului (cea mai frumoasa din RO).

  dar am auzit si de cazuri grave: cunosteam o ... pasarica :D ce lucra pentru indienii de la Genpact. ce faceau aia nu era teambuilding, era spalare de creier! niste activitati efectiv umilitoareee! cand am auzit, eu m-am enervat! era absolut revoltator!

  R

  RăspundețiȘtergere
 2. La fel cum nici kebabul sau shaorma nu are gustul original de de unde a venit initial, nici cursurile de care am spus nu sunt la fel ca cele originale. La romani nu merge orice, oricum... niscaiva ajustare e musai. La noi team buildingul este o evadare din birou. Pe afara este o varianta de spalare de creier...in natura! La noi inseamna gratar, udatura, mistouri si multe bancuri. La altii, inseamna cantece cu grupul in jurul unui foc de tabara cu 2 beri langa tine. Si gata! Mancarea e de la catering si nu cu gratar, bautura lor se gaseste la cabana. Udatura noastra si-o aduce fiecare, ca nu toata lumea vrea un singur fel... Sunt diferente de organizare si aplicare cum sunt diferentele de cultura intre japonezi si zimbabuini(pardon)! ... locuitori din Zimbabue :))
  PS. Vorbesc de tendinta acestor practici corporatiste nu de realitatea de la noi.

  RăspundețiȘtergere