luni, 19 septembrie 2011

Pedeapsa

Pedeapsa:
Este una din institutiile fundamentale ale dreptului penal, ce constiutie o masura de constrangere si un mijloc de reeducare a celui condamnat.
Ca de obicei, civilizatia moderna este aceeasi cu cea veche. Nimic nou sub soare de mii de ani. Stim sa constrangem, sa torturam, chinuim, batem dar oare stim sa reeducam?
Se pare ca nu, pentru ca singurul mijloc de reeducare a oricarei infractiuni este Puscaria! Acea institutie denumita si in termeni mai putini ortodocsi, facultate. Acea facultate care te invata sa te perfectionezi cu fiecare zi petrecuta dupa gratii. Aceleasi gratii care tin la distanta un criminal in serie si un violator, vor accepta fara nici un fel de retinere si un muritor de foame. Asta e problema aparenta in prima faza caci adevarata problema nu consta in punerea in aceeasi camera a acestora ci metoda prin care se reeduca psihicul infractorilor. Stim ca sistemul este defectuos din pricina mai multor factori dar nu dezbat ce hibe are ci voi incerca sa aduc o noua lumina asupra reeducarii. Cea care ar trebui sa existe, astfel incat centrele de detentie si reeducare sa produca si nu doar sa consume. Astazi orice detinut consuma mancare, electricitate, haine si cel mai important, resurse umane. Ar trebui sa existe o forma de reeducare prin munca la locul de detentie pentru a avea drept de foloase banesti si de reducere a pedepsei. Problema este ca extrem de putini doresc aceste drepturi, considerandu-le inutile. Mai stim ca se folosesc detinuti pentru fabricarea semnelor de circulatie si al altor articole de acest tip.
Daca nu ca civilizatie, macar ca tara, putem insitui o noua metoda de reeducare a fiecarui om ce nu respecta legea. Putem reduce consumul fara resurse de la stat pentru ca in final, orice victima isi va sustine infractorul. Cu banii din taxe si impozite, care se vor varsa in contul insitutiilor de detentie. Este un sistem in care victimele sustin un infractorii de 2 ori. Prima oara ca victima si a doua oara ca sustinator banesc. Interesant nu?
Hai sa dau drumul ideilor:
Orice om din cadrul unei societati are dreptul de libertate la orice fel de gandire si actiune atat timp cat nu interactioneaza cu drepturile celorlalti. Mai popular spus, dreptul tau, inceteaza, cand incalca dreptul meu!
Pedepsele prim metode corcitive de genul celor practicate astazi vor genera doar indivizi nervorsi, fricosi frustrati si mereu in garda. Cazurile in care o persoana iese din detentie, mai responsabila, sunt extrem de rare. Spre niciodata, as adauga!
Orice individ care calca pe bec, trebuie ajutat de societate nu alungat. UN caine cu lantul de juma' de metru nu devine mai sociabil, prietenos si cuminte; din contra, devine aparent obedient dar si cand o scapa din lant....sa vezi distractie!

Pedeapsa trebuie sa contina indoctrinare nu bataie.
Pedeapsa trebuie sa fie compusa din drepturi si obligatii
Drepturi: munca, odihna si medicamente in cazul in care sanatatea ii este periclitata.
Obligatii:Orice consuma initial se dau pe credit si se vor plati din munca prestata. Excedentul se foloseste doar pentru comunitatea in care a executat pedeapsa.
Pedeapsa se aplica tuturor ce trag foloase si/sau bunuri necuvenite. Putem lua in acest caz, pe langa hotii (toate categoriile) si cersetorii.

Infractorii violenti au pedeapsa diferita. Mai jos

Pedeapsa pentru furt sau cersetorie sa fie cu durata de un(1) an calendaristic.
La orice recidiva a aceleiasi fapte durata este de 5 ani. De la recidiva 3, numarul anilor este dat de progresia geometrica. Astfel, chiar daca individul nu reuseste sa isi gaseasca locul in societate, i se va furniza unul, din care, individul, va urma o viata stricta, cu reguli multe si drepturi putine care ii vor asigura doar strictul necesar.
In urma repartizarii sale de catre centrele specializate, detinutul este obligat sa invete indatoririle sale fata de zona sa de lucru. Cum orice om are un talent nativ, este uman si etic ca el sa-si poata exprima vocatia catre un anumit domeniu in care se poate specializa atat in timpul cat si dupa executarea pedepsei sau poate excela in a aduce foloase comunitatii in cazul recidivei.
Confortul in care se va efectua detentia este aceeasi cu a celor din comunitatea respectiva exceptand divertismentul. Forma de divertisment a oricarui detinut reprezentata doar de lectura.
Durata de lucru: 12 ore

Ascunderea de societate in camere inghesuite si hrana de baza compusa din zeama lunga si neagra, ii provoaca doar repulsie de societatea care l-a trimis acolo. Studiile arata ca putini infractori isi recunosc fapta in mod constient ca fiind una gresita. Majoritatea spun ca e gresit pentru ca societatea spune ca e gresit. Fiecare are motivul sau personal. Acel motiv trebuie sa constituie subiectul de studiu al oamenilor de stiinta.

Infractorii cu trecut sau comportament violent, devin din momentul declararii sentintei, subiecti de studiu pentru institutiile de invatamant. Viitorii corectori ai psihicului uman, vor avea sansa sa invete pe subiecti si nu doar pe studii. Contactul direct cu oameni din mediul academic educa orice caracter.
Fiecare unitate academica este libera sa conduca dupa bunul plac, studiile pe acel infractor. Studiile sa nu contina limbaj si caracter deranjant, obscen sau provocator. Integritatea morala si corporala se pastraza oricarui individ in perioada de detentie. In acest fel, orice infractor are posibilitatea de a avea contact cu alte medii la care a fost educat.
Pedeapsa dureaza 5-10 ani in functie de gravitatea faptei.
Programul de lucru: 14 ore cu 1 zi libera la fiecare 2 saptamani, la alegerea supervizorului.

Uciderea din culpa
10 ani cu alternarea locurilor de munca. Programul de lucru este de 14 ore cu o zi libera pe luna, la alegerea supervizorului.

Cei care au savarsit uciderea unui om cu premeditare, pedeapsa este pe viata la locul de munca. Drepturile sale sunt doar pentru hrana, odihna si sanatate. Divertismentul nu constituie un drept.
Programul de lucru 12 ore/zi. Fara zile libere.

Crimnali in serie.
Detentie pe viata cu pierderea dreptului la divertisment. Program de lucru 12 ore cu alternanta la studii de caz, lunar.

Violatori violenti
Castrare sau detentie 20 de ani cu program de lucru de 12 ore. Fara zile libere. Sentinta este decisa de circumstantele agravante. Nu exista circumstante atenuante.

Pedofili
Castrare si detentie pe viata cu program de lucru 12 ore. Fara zile libere. Fara divertisment.


Locul de munca se alege in functie de starea productiei in momentul incarcerarii detinutului. Ordine domeniilor
Minerit
Agricultura
Constructii
Industrie grea
Protectia mediului Adica plantat pomi in zonele cu risc de alunecari de teren.
Industria de masini Mecanica auto. Tractoare, camioane, autovehicule grele.
Salubritate


Controlul si evidenta detinutilor se face prin colierul atasat in momentul darii sentintei. Tentativele de sustragere a executarii pedepsei va atrage dublarea duratei sentintei. La mai multe tentative se procedeaza tot in progresie geometrica si/sau se va reloca detinutul intr-un mediu de lucru mai greu. Orice aptitudine este declarata nula.


Puscaria nu trebuie sa fie un loc in care stai, fumezi, joci table si barbut. Trebuie sa fie un loc unde reducarea morala si a caracterului primeaza. Reeducarea se poate face numai in sanul oamenilor nu departe de ei. Pedeapsa trebuie sa ii aduca aminte de fapta sa in fiecare minut al vietii lui si nu doar in starea de detentie.

Pe final in citez pe N. Iorga
A pedepsi trebuie sa insemne totdeauna a indrepta. Si as mai adauga eu: Daca se mai poate indrepta!

Un comentariu:

 1. Citindu-ti postarea, involuntar m-a dus gandul la inscriptiile de pe portile lagarelor naziste: "Arbeit macht frei".
  Cititorul superficial va asocia poate sloganul cu acest gen de masuri de reeducare.
  In realitate insa, acest slogan a fost pervertit de nazisti. Initial era gandit ca slogan de combatere a somajului in Germania anilor 30.
  Proverbul a fost dezvoltat si de Hegel si se refera la faptul ca sclavul se elibereaza prin munca devenind stapanul naturii si liber de ea.

  Infractorii, de orice gen ar fi, sunt tot un sortment de sclavi. Sclavi ai circumstantelor atenuante sau agravante, sclavi ai educatiei deficitare, sclavi ai anturajului dubios, sclavi ai ignorantei si lipsa de contact cu spirite mai elevate.
  In general, munca relaxeaza creierul. Oboseala corporala indeparteaza timpul pentru alunecarea mintii inspre zonele tenebroase ale refularilor psihologice, ale frustrarilor pe care fiinta umana le poarta, uneori inconstient, toata viata.
  Exista oameni facuti pentru a munci si exista oameni pentru a-i privi pe acei ce muncesc.
  Imi aduc aminte cum a fost intrebat Napoleon de catre un locotenent al sau atunci cand a infiintat sistemul penitenciar din Guyana Franceza: "Sire, cine-i va pazi pe acesti banditi?" In replica, Bonaparte a spus: " Niste banditi mai mari decat ei" ...
  Intr-adevar, istoria represiunii detinutilor de drept comun sau politici e infioratoare. Avem si la noi exemple de o cruzime revoltatoare. Reeducarea de la Pitesti, Aiud si alte penitenciare au scos la lumina o monstruozitate de nedescris a tortionarilor. O abisala rautate izvorata din cele mai intunecate lipse ale ratiunii umane.
  Puscariile- aceste gropi comune ale spiritului din care rareori se inalta cate o speranta asemeni cutiei Pandorei...

  Interesanta viziunea ta referitoare la reeducarea prin munca. Si cred, am convingerea ca ar da rezultate mai bune decat starea de lucruri a sistemului actual.
  De la Jean Valjean - impresionantul profil al napastuitului sortii care a fost intemnitat pentru ca a furat o paine pentru a o duce nepotilor lui si pana la Nelson Mandela - vocea care nu a contenit sa militeze din celulele disperarii pentru eliberarea de mentalitatile inrobitoare, De la Radu Gyr la Richard Wurmbrand, avem marturiile unor oameni pentru care inchisoarea a fost casa lor cea de toate zilele. Avem descrieri ale delirelor mintii umane fortate sa se zbata intre patru pereti avand ca singura aliata memoria momentelor anterioare de luciditate.
  Unora inchisoarea le-a ucis spiritul transformandu-i in adevarate brute, monstri cu chip uman care au ramas stigmatizati pe veci inchistati in lanturile creierelor lor devenite celule mai ermetice decat zidurile exterioare.
  Altora, inchisoarea le-a facut cel mai mare bine posibil. A concentrat intr-un spatiu mic gandurile care ciocnindu-se, asemeni norilor, au rezultat fulgerele luciditatii si intelegerii identitatii si din acele strafulgerari- lumina- acea lumina pe care n-ar fi avut niciodata sansa sa o descopere daca nu ar fi fost inchisi.

  Subscriu sistemului propus de tine cu cateva mici amendamente:
  Pedofilii si violatorii- sa fie trimisi in mine;
  infractorii violenti la plantat de copaci si agricultura- soarele isi face si el treaba...;
  hotii- din toate nivelele- servicii de salubritate (dar fara manusi de protectie) si avand posibilitatea de a consuma ca supliment ceea ce gasesc comestibil prin tomberoane).

  Iorga avea dreptate in ceea ce spunea. Insa a indrepta depinde foarte mult de vointa celui care are nevoie de indreptare, precum si de rabdarea celui care coordoneaza acest lucru.

  RăspundețiȘtergere