marți, 4 octombrie 2011

Cum va place sau .....idei delirante!

Ca orice drum de cel putin 1000 de mile trebuie sa incepem cu primul pas. Din pacate, primul pas este cel mai greu si cel care va schimba viziunea asupra tutror lucrurilor pe care le stim ca fiind imuabile. Partea cea mai frumoasa a oricarui drum este setea de cunoastere care se dezvolta cu fiecare pas facut inainte. La fel ca Santiago al lui Coelho, avem nevoie de un drum initiatic pentru a realiza cu o oarecare parere de rau ca fiecare alearga dupa himera vietii sale desi comoara este chiar in tarana de sub picioarele sale. Suntem trecatori ca vantul si alergam spre himere fara sa intelegem nici macar de unde vin principiile pe care ne bazam. Cautam cu ardoare tot restul vietii de cand realizam ca ce avem nu ne mai satisface si mereu va exista ceva care, cu siguranta va umple presupusul gol al sufletului.
Desi "batrana Doamna", Europa, a nazuit catre nonconformismul american, a ajuns in situatia in care se clatina pe picioarele de lemn puse ca sprijin fals de catre ideologia bolnava de imbogatire rapida a unor americani. Curios faptul ca America de astazi este formata in mare parte din indivizi europeni dar cu mentalitati diferite si total opuse fata de zona din care au provenit. Din ce in ce mai multe tari incep sa renunte la statutul "nobiliar" de comunitar european si doresc o reintoarcere la identitatea nationala. Este normal si logic ca ceea ce se intampla poate avea drept scop, un nou motiv de razmerita, bineinteles pentru preotii lui Ares. Din fericire, toti europenii au inceput sa sune goarna la adunarea generala a poporului, pentru a-si aduce aminte de eroii nationali ce au cazut pe altarul adevarului si al libertatii. Odata cu prima iesire a oricarei tari, porcaria grosolana de globalizare numita pompos, Comunitatea Europeana se fa prabusi tragand dupa ea si comunitatea americana cunoscuta sub numele de SUA. NU este un lucru bun cum nu este nici un lucru rau, avand in vedere ca America este consumatorul principal de produse fabricate in China, India, Taiwan, Corea si Pakistan. Pe de alta parte, nici rau nu este cum nici bine, daca ne intoarcem la o era agrara in care fiecare familie primeste din patrimoniul zonei, fosta tara, un lot de tarana pe care trebuie sa il ingrijeasca si sa se foloseasca de el fiecare cum poate si stie. NU vreau sa par fatalist dar cu siguranta nici optimist nu sunt , avand in vedere ca pe zi ce trece sistemul monetar mondial nu mai face fata cererii de orice fel de produs. Incepand cu mancarea si culminand cu telefonul de fitze sau automobil ultimul racnet. Ne ducem la vale si nu vrem sa recunoastem ca ne pravalim intr-o noua era neagra din care doar foarte putini vor mai iesi. In evul mediu, cu putin pamant reuseai sa tii capul peste oglinda apei, astazi cu aceleasi resurse, murim de foame. Ne aruncam la gunoi orice taran care are in sange respectul pentru pamant si oameni. Ne "culturalizam" din emisiuni ipocrite si ne indopam cu subculturi de oameni cazuti in salbaticie si nesimtire. Ne place sa ne uitam peste gard si sa vrem ce au si altii. Din fericire nu suntem singurii care gandesc asa. Toata Europa a cazut in "educatia" romaneasca si vor sa vada ce capra are vecinul. Asteptam sa vina americanii sa ne salveze ca la insaurarea conumistilor. Pai nu o sa vina red necksii decat cu tancul. Poate prisma mea de vedere este gresit polisata, dar nu sunt singurul care bate darabana ca vremea Americii din povesti, a trecut. Vremea Americii a fost de altfel, ca si vremea de aur a oricarei tari, pana in momentul in care banul a devenit o hartie cu semnatura pe post de garantie, fara nici o fundatie solida.
Avem nevoie de o identitate individuala si nu corporatista. Mai avem nevoie de un interes egoist dar nu in sensul avaritiei ci respectului personal si ce ramane posibil(nu probabil!) sa oferim si altora. Grecii se afunda in mocirla datoriei si nu sunt decat 2 variante: Lupte de strada(care oricum nu se dau la teve)si inabusirea lor pe acelasi principiu ca in Libia sau o noua infuzie de bani care ii ajuta sa crape mai repede. Banii vin din aceleasi fonduri de banci private ca si peste ocean. Sper ca nu credeati ca banca mai este a statului? Nu mai exista asa ceva. Poate unde mai exista comunism curat...pai nu prea mai exista nicaieri...deci?
Sper sa fie anul asta, caderea Greciei, Portugaliei, si Irlandei si asa, poate se vor precipita actiunile de revenire la normal cand fiecare e responsabil de actiunile sale.
Cu putin noroc vom asista pe viu la rescrierea granitelor Europei. De fapt, nu noroc ci rabdare.
Comoara zace sub picioarele noastre si nu vrem sa recunoastem ca este atat de simplu.


Strig: Aleluia!
sa m-auda Mesia
sunt pregatit acuma
sunt mai complex decat chimia
luat,in vizor ca plutesc prea mult in nori
ma trec zeci de fiori,ma desprind in mii de culori
ma pierd cu firea
cand vad ce-i azi omenirea
visul,ce zace-n mine azi va rupe tacerea
spun,ce simt in fata
fiindca in instanta am prestanta
am stat ascuns si-un fir de ata m-a tinut in viata
timpul trece si trec toate odata cu el
desi cateodata toate zilele-s la fel
si doar speranta zilei de maine te mai face sa speri
dar si-asa ai momente cand incepi sa disperi
capul sus,peste-un timp va fii mai bine
fericirea in curand v-antoarce fata spre tine
pe mine,m-a ocolit de multe ori,si-o spun
de aceea sunt d-abia acuma la-nceput de drum

-------------------------------------------------


Imitand popoare inferioare
Nu devii superior
Vrei un profesor sau
Vrei un dresor
Gustul banilor e dulce
Te seduce dar se duce
Cand ultimul leu e luat de vant revii violent pe pamant


Necunoscand decat placerea de-a fuma
Sau d-a pe gat
Ajungi sa fii urat de toti,tre' sa vrei mai mult
Fiecare zi e buna, dar se termina prost
Una pe fata,una pe dos da' stiu dar nu cunosc
Un om sensibil intr-o lume de rechini e inutil
Inceteaza,inceteaza sa mai fii copïlCheloo

Un comentariu:

 1. Imi place mult cum pui problemele. Si culmea e ca sistemul acutal se destrama sub ochii nostri.
  Cred ca una din solutiile reale pentru a o lua de la capat este aceea ca fiecarei familii sau pesoane sa i se aloce o bucata de pamant pe care s-o lucreze (asa cum scrai mai sus) fiecare dupa posibilitati. Din necesitate se va naste pe alocuri o cooperare intre mai multi "fermieri" care vor face schimb de produse - un fel de troc. Evident nu va mai fi nevoie de bani ca moneda- totul ramanand la nivel de negociere personala. Avand simtul proportiilor si o mentalitate de conlucrare, lucrurile ar deveni mult mai suportabile pentru o mare majoritate a populatiei globului.
  Anumite meserii ar dispare cu totul in timp ce altele ar inflori.
  Exista insa alte probleme care se ridica la fileu- avansul medicinei in conditiile in care progresul tehnologic in acest domeniu nu ar mai fi sustinut de o mana de rechini care fac afaceri cu moartea.
  Ar trebui rescris sistemul judiciar in contextul descentralizarii puterilor in state. Rescris, deasemeni sistemul fiscal, as pleda chiar spre home-schooling ca forma de invatamant si disciplinele studiate sa fie in concordanta cu nevoile de supravietuire ale familiei.
  Nu stiu cat din aceatsa imagine ar putea prinde vreodata contur intrucat exista oameni carora li se face rau daca li se scoate cravata de la gat si li se pune in maini un harlet. Din cauza unui abdomen nefiresc umflat, le-ar fi enorm de greu sa se aplece dupa un cartof...
  Cred insa ca dupa doua luni de flamanzeala si boschetarie, acest gen de personaje ar deveni mai suple si ar descoperi cu surprindere ca mersul pe jos si cura de slabire le-a dezvoltat abilitatea de a se apleca dupa acel cartof toamna si ar fi un real avantaj daca ar planta altul in primavara....

  RăspundețiȘtergere