luni, 3 octombrie 2011

Ideologii de guvernare sau de conducere

Ca orice forma de guvernare noua sau veche, populatia pamantului pare sa caute sau sa aiba un oarecare sprijin in ceva anume. Fie ca e vorba de religie sau de o ideologie politica si/sau sociala, acel punct de sprijin care da aparenta de a fi fix,dar in realitate este la fel de mobil ca omul, este cautat cu ardoare si neincetat de orice fiinta umana. Nu spun toti pentru mai sunt unii(printre care si eu) care nu vad o solutie reala si sustenabila, cu nici o forma de guvernare sau de administrare la orice fel de nivel. Fie ca vorbim de sat sau organizatii continentale, dam peste aceleasi probleme. Fiecare ideologie are problemele ei iar cei care le emit sau sustin, ajung in timp sa le vada defetele si totusi nu iau nici o masura pentru imbunatatirea ei.

Anarhia
"Anarhismul şi anarhiştii în România - F.A.Q." Prma aparitie editoriala a S.R.I. in legatura ce acest curent ideologic.
Fondatori si continuatori:
P. J. Proudhon, Mihail Bakunin, Piotr Kropotkin, Noam Chomsky. Da! Si Noam Chomsky!
Din pacate vedem cum si in acest curent sunt nume sonore si moderne, chiar cand credeam ca lumea s-a schimbat. Desi exista si anumite percepte sanatoase anticoruptie, justitie si egalitate pentru toti(nu ca altii nu le-ar avea) au si idei de genul: proprietatea înseamnă furt; familia înseamnă viol; dacă Dumnezeu ar exista cu adevărat, atunci ar trebui lichidat si multe alte asemenea "adevaruri supreme".
Dupa cum spune si numele acestei ideologii, este o forma de exprimare in care nimeni(din cei indoctrinati)nu doresc supunerea fata de nici o autoritate sau forma de control. Din pacate mai sunt si ceilalti care au dreptul de a nu fi oprimati sau terorizati de niste indivizi cu orizonturi inguste a unei ideologii ce imprastie haos.
Deci, Pas anarhisti generatori de haos!

Socialism
Socialismul marxist
Comunismul

Comunismul are astfel o istorie străveche: după ce a fost propus în Republica lui Platon, el a fost adoptat de apostolii creștinismului, ei întemeind o societate comunistă, obligatorie pentru toți creștinii primari din Israel. Această idee le-a fost dată de Isus.
Socialismul anarhist (libertar) vezi mai sus
Socialismul reformist
Social-democrația

Prin socialism se mai înțelege ansamblul doctrinelor social-politice care combat individualismul, apară noțiunile de egalitate și solidaritate și constituie un proiect atât economic (colectivism economic, autogestiune, economie mixtă), cât și social (egalitate in drepturi, egalitate de șanse) și politic (democrație).
Desi si astia au egalitate(noi stim ca nu e asa) au totusi combaterea individualismului dar avem cultul pesonalitatii si mai ales toti au drepturi egale. Mai stim ca si asta e la fel de minciuna cum stim ca socialismul este o forma de centralizare a unora sub scutul "toti proletarii sunt egali"! Sigur ca da... Mai ales egalitate intre conducatori si egalitate intre muncitori. Ce?..nu-i asa? Totul la comun. Bine ca astia lasa in pace familia si nu o declara viol!
Pas si la astia.


Capitalism
Este un sistem economic care se distinge prin proprietatea privată asupra factorilor de producție, precum și prin urmarirea profitului, in general pe o piață competitiva. Intr-un sistem capitalist venitul provine din cel putin doua surse: profit si salarii. In anumite contexte, venitul realizat prin detinerea de resurse naturale sub forma chiriilor este privit ca o a treia sursa de venit, distincta de profit si salarii.
Profitul este ceea ce se obtine in urma detinerii controlului asupra mijloacelor de productie de catre cei care detin capitalul. Deseori profitul este folosit pentru dezvoltarea afacerii, ceea ce duce la crearea mai multor locuri de munca si la cresterea economiei. Salariile sunt primite de catre salariati (cei care ofera servicii firmelor, dar nu sunt proprietari). Salariatii isi primesc salariul conform contractului de munca, indiferent daca firma are profit sau pierdere. Nu exista o definitie general acceptata a notiunii de capitalism. Superba ultima fraza avand in vedere ca aceasta forma de organizare guvernamentala si economica o vezi cel mai bine din scaunul de patron sau si mai bine din oficial guvernamental. Din cel de taran sau angajat e mai nasol.
Cum majoritatea oamenilor sunt angajati, someri sau liber profesionisti, oare doresc aceasta forma de conducere?

Eu ii dau pas!

Meritocratia
„Curajul și imaginația cu care sunt întocmite planurile de dezvoltare, energia și inteligența cu care sunt puse în aplicare nu vor determina doar viitorul învățământului nostru, ci pot influența puternic modul în care se va dezvolta națiunea.”

As avea doar o intrebare:
Daca eu ma simt geniu, pe mine cine ma evalueaza?
Pentru ca in cazul in care chiar sunt un geniu in ceea ce fac si ii depasesc pe toti, cine ma mai poate cataloga drept cel mai bun daca ceilalti devin mediocri? E cam paradoxal...pentru ca tot trebuie sa existe cineva acolo sus care sa dea diplome si functii...sub cel care a dat diploma si functia. Deci, unde e castigul?

Bineinteles, aceeasi Marie, cu alta palarie!
Pas!


Abolirea muncii
Eu zic sa ne jucam ce Ea in tzarana si sa nu mai muncim. De fapt ne jucam la culesul porumbului, ne jucam cu ambulanta, cu trenul plin de calatori si mai ales, sa ne jucam la operatiile pe creier. Oricum sunt altii...NU?

Autonomie
Nu dau nume ca nu e frumos. O fi bine pentru ei, dar nu e prea bine pentru restul. Pui tu mana pe resurse si restul nu au voie... Deci? Nu prea pare echitabil. Ori toti ori nici unul!
Pas!


Sclavagism, feudalism, regalitate, tiranie si rahaturile de mai sus au fost deja in istoria omenirii. Oare nu e timpul ca sa ne dam seama ca avem un cap si un creier si sa il folosim intr-o forma creativa de a trai, nu mai liber, nu consumerist, nu ideologic ci doar sa traim si sa ne bucuram de tot ce ne inconjoara. Traim in curentul ideilor altora, pe care ii punem pe postamente si uitam ca(virgula), cu cat ii punem mai sus pe postament cu atat mai greu ajungem la ei. Este obligatoriu ca cineva sa devina cineva? Traim ca sa ne afirmam fata de ceilalti sau traim ca sa ne ajutam intre noi si sa ne bucuram de noi cu noi si intre noi? Orice forma de guvernare antica sau actuala promite marea cu sarea. Nu am descoperit eu apa calda dar cum repetitia e mama invataturii o sa o repet pana cand o vom visa si vom beli ochii sa vedem dincolo de aparente. Nu sunt geniu dar nici prost, cum nu sunt specialist dar nici afon, incerc sa vad istoria prin ochii ambelor tabere. Nu numai prin ochii celor ce au scris-o. Imi aduc amintele de Platon care afirma ca filozofii trebuiesc ca devina conducatori sau conducatorii trebuie sa devina filozofi numai ca exista o singura buba. Trebuie sa existe un conducator! Este cea mai lamentabila forma de esuare de la raspunderea fiecaruia. NU AVEM NEVOIE de sefi, conducatori, regi sau presedinti! Avem constiinta si asta este si trebuie sa fie Dumnezeul* si conducatorul nostru.
* N-am devenit religios dar la asa dumnezeu ma inchin si eu.
Forma de guvernare pe care trebuie sa o aplicam se numeste:http://www.blogger.com/img/blank.gif constiinta si bun simt. Singura lege: Dreptul tau inceteaza cand incalca dreptul meu.
Toti sa munceasca pentru ei si familie daca doreste sa o aiba. Nimeni nu este mai presus de nimeni indiferent de ce poate sa faca. Este doar diferit, pentru ca a avut un alt start fata de un altul si nu este divin.
Obligatia morala a fiecarui individ este cunoasterea tuturor stiintelor si conceptelor pentru un mai bun control individual. Deasupra tuturor stiintelor trebuie situata psihologia pentru cunoasterea sinelui. Caci sinele este lumea noastra reala, de care tot fugim si ne cautam puncte de sprijin ca Arhimede in cautarea rasturnarii Pamantului.
Trebuie sa il mentionez Pe Pavel Corut cu legile unei lumi ideale, notate in cartea sa, Codul lui Zamolxe. Nu toate sunt digerabile de majoritate dar majoritatea legilor sunt bune pentru o conduita sanatoasa a unei civilizatii moderne si ideale.

Si sa nu uit: Gandire critica!

Gata! Ma duc sa-mi iau tratamentul cu litiu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu