sâmbătă, 1 octombrie 2011

Stiinta este noua religie

Din vremuri imemoriale, filozofii au incercat sa gaseasca o metoda prin care sa se explice fiecare fenomen sau lucru prezent in viata oamenilor. Desi sunt multe categorii de filosofii, putem pleca de la metoda carteziana de indoiala a oricarui lucru sau concept. Nu este cea mai buna varianta de plecare la drumul intelepciunii sau intelegerii dar este practica. teoretic si practic, omenirea a avut acealasi drum pana astazi, cand au realizat ca indoiala este buna doar pana la un anumit punct iar de acolo, cautarea unei alte magistrale sau macar, carare, este necesara.
In ultimii ani(dupa 1980) integrarea filosofiei in comunitatea stiintifica a devenit o moda, numai ca din pacate fiecare om de stiinta si-a luat bucata sa de lucru pentru o mai buna colaborarea intre cele 2 ramuri. Anumite genii printre care si Hawking sau Einstein au introdus in formulele lor exact Divinitatea! Cam greu de priceput astazi(jumatea secolului trecut) cand nu mai exista nici inchizitita si nici alte metode de fortare publica de a nega aceste erezii. Interesanta a fost pozitia lui einstein care a incercat sa demonstreze ca se poate scrie (sau rescrie) o simfonie in limbajul matematicii dar nu se pot reproduce in acelasi limbaj si simtirile umane si deci...trebuie sa existe dumnezeul care a dat aceste nobile gandiri si trairi. Astfel ajungem la particula lui dumnezeu pe care o tot cauta o groaza de "oameni de stiinta" sustinuti de un munte de bani(la propriu) in detrimentul celor infometati. Acei infometati si suferinzi s-ar putea hrani cam 300 de ani cu aceeasi bani cu care se sustine tunelul prostiti umane. Cred ca ajungem sa construim monumente ale prostiei umane din ce in ce mai mari. Parerea mea este ca acel tunel este un dispozitiv de testat mai degraba bombe decat particula lui dumnezeu. De aceeasi parte a salvari sufletelor sarmane se afla alti specialisti in salvarea planetei cu curentul GREEN! Altfel ne sufocam de gunoaie daca nu existatu acele minti iluminate care sa ne spuna ca aruncare mucurilor de tigara dauneaza pamantului cand in realitate banii aruncati pe studii de laborator pentru a afla cat de toxice sunt PET-urile si dezvoltarea de dezagreganti sau dizolvanti ai acelor materiale, provoaca dezastre ecologice mai grave decat 2000 de tone de PET-uri.
Da ne place sa ne ascundem dupa deget si sa face studii. La fel ca la incalzirea globala care incearca sa ne avertizeze ca lumea se incalzeste, de fapt se raceste. De 5 ani lumea se raceste si in nici un caz gheata scade ci este doar intr-un ciclu normal de reglare planetara. Dar cine crede ca are destula putere sa salveze planeta se inroleaza in ONG-uri cu bani de la guvern cu care se cumpara saci de plastic pentru PET-uri si se merge la salvaraea planetei cu camioane vechi de 20 de ani, mari consumatoare de combustibil. Dar salvam planeta!
Se gaseste un specialist in ONG(unde o fi invatat cum se face ca nu exista scoala de asa ceva) care suge fonduri europene. Angajeaza(in regim colaborare de fapt) 3 obositi de la sate, le da 1000 ron pe luna iar pe contract spune ca ei primesc 6000. Afacere nu? Se cer studii de piata si laborator care respecta aceeasi reteta de succes si uni isi cumpara vile, masini si alte afaceri iar cei care de fapt muncesc au parte de o "manjire" simbolica... Toata lumea e fericita... URAAAA!
Acum ca tot vorbim de religie, ia dati cu pietre ca sunt eretic, doar ca nu va impartasesc viziunea despre ECO si GREEN! Cumparati becuri economice si nu pe cele cu incandescenta ca sunt mai bune cele noi. Sigur...mai ales ca pretul este de 5-10 ori mai mare...si costurile de productie sunt mult mai mari... Gazele rare din becuri si mercurul nu dauneaza pamantului? Ziceti voi!
Plantati copaci pentru generatiile viitoare(ale noastre) sa aiba ce sa taie si ei iar ai vostrii care le planteaza sa aiba simtul raspunderii si importantei...vezi Taylor din Human resources.... nu dam voie la Cannabis sativa ca doar are cu 120% mai multa celuloza decat copacii si noi ce o sa mai taiem? Iarba? Nt nt nt!
Petrolul se termina si trebuie generata o noua criza de pret pe baril....ca avem experti care stiu ca petrolul se termina. Pai daca tot se termina, da-ti-l moca ca asa se face la orice sold! Sau mai ieftim macar. Marsh mah...mai scump!
Metodele homeopate nu dau rezultate ca plantele au toxine de la smog. Cumparati tablete si pastile. Calea alopata e calea! Companiile farmaceutice fac studii independente despre medicamente! Cum dracu' o fi un studiu independent ordonat de un concern? Daca-i ordin, cu placere?
Omenirea are impresia ca daca doi se bat si al treilea sta intre ei, aia se opresc. Mai ales in cazul Salvati Balena roz! Pai daca vrei liniste si stii cu certitudine ca unul e clar dezavantajat nu stai intre ei ci il termini pe agresor.
Daca vine unu' la tine "in vizita" cu un topor, tu stai la demonstratii si manifetstatii sau ii dai la cap?
NU pot spune decat un singur lucru:
Contestati autoritatea in orice forma de manifestare a ei. De la educator la presedinte al oricarei tari. Indoiala e primul pas catre intelepciune si intelegere.
Indoiti-va dragilor dar nu de la mijloc ca altii!
Revin la Descartes: Intelegerea spontana si rareori deductiva, e calea.
va continua...

2 comentarii:

 1. Problema e ca exista deja solutii pentru indreptarea problemelor pe care le subliniezi. Chestia e ca se tin sub cheie pentru a adanci cascada de crize la nivel planetar. Cand omenirea aluneca din depresiune in depresiune, cand foametea isi intinde tentaculele, cand razboaile pentru resurse vor secatui rabdarea oamenilor si vor duce la exasperare si nebunie o majoritate covarsitoare, va apare ceea ce acum lucreaza din umbra- grupul celor care vor constitui viitoarea guvernare mondiala.
  Pentru ca in final, asta se urmareste. Si se merge pe principiul tezei, antitezei si sintezei lui Hegel.
  Creeaza crize, asteapta reactiile si apoi ofera solutiile LOR- adica tocmai ceea ce aveau deja in buzunar pregatit. Si omul, omul disperat si haituit din toate partile, va imbratisa urland de bucurie solutiile "salvatoare", abandonandu-si ultimul dram de ratiune si demnitate in schimbul unei iluzorii salvari din problemele cotidiene.
  Evident vor exista si grupuri de dizidenti, de lucizi care vor fi tinta fortei de represiune "bine intentionate", "in slujba omenirii" ca sa lichideze "celulele de insurgenti alarmisti si anti=guvern mondial".
  Daca cineva nu va fi de acord cu hotararile acelui guvern, va fi catalogat ca fiind impotriva bunastarii mondiale, incorect dpdv politic, un real (iar nu doar potential)pericol pentru morala si buna dezvoltare a populatiei.
  Adica bla, bla bla... se va reveni la limbajul de lemn al luptei de clasa si al dusmanului natiunilor infratite in fata "pericolului comun", "terorismul nealiniat".
  Caci acei "insurgenti" vor fi intr-adevar "teroarea" tuturor. Vor ameninta stabilitatea mondiala prin dorinta lor de a trai ca oameni liberi, neurmariti in fiecare secunda prin dispozitivele speciale de "protectie". Ca doar cine e cinstit si corect nu se va opune dispozitivelor de track-ing. Doar nu are nimic de ascuns, nu? Evident.... intimitatea fiecaruia va deveni o utopie intrucat ce apartine unuia apartine tuturor... iar visurile si idealurile individuale sunt un lux si o amenintare deosebit de serioasa la adresa iamculatului guvern protectiv si inocent precum o fecioara cu prunci conceputi de un prieten nevazut, neauzit si de necontestat.

  Crede si nu cerceta, cetatene! Statul vegheaza la linistea dumneavoastra! Pana veti fi linistiti de tot, nemiscati si aliniati regulamentar la doi metri sub glie pentru a veghea de acolo asupra destinului maret si glorios care va duce omenirea pe noi culmi ale dezvoltarii si progresului.

  Uraaaaaa!!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Tocmai ce am vazut o harta a urmatoarei Europe... va fi vai si amar...dar vom trai si vom vedea cu ochii fizici ca aia ai mintii sunt orbiti!

  RăspundețiȘtergere