duminică, 20 noiembrie 2011

Capete incoronate si ipocrizie

Psihologie ieftina..3 la 1 leu
Imi place psihologia si drept urmare, ca orice om care vrea sa mai obtina o diploma(in caz ca se termina hartia igienica) incep sa-mi cumpar manuale, carti de specialitate si neaparat studii de laborator. Anul asta m-am decis pentru cursurile de psihologie. Imi cumpar diverse carti, mai gasesc unele la umbra vreunui server sau caut pe sub pietrele drumului WWW. Intre timp caut si prin cartile din casa si ce gasesc? Un manual de psihologie de-a X-a. Il deschid la intamplare si citesc:
Caracterizarea generala a personalitatii.
Bla bla bla.. si la mijlocul paginii este o poza in care vad o eleva de aproximativ 15 ani si un nene de-o varsta apropiata a bunicului ei.
Sub poza sta urmatoarea descriere:
"Adriana Ionescu, castigatoare a concursului international de oratorie in limba engleza in 1998, a fost premiata de Printul Philip, Duce de Edinburgh. Discursul ei a fost construit pe ideea inlaturarii succesive a mastilor pe care le purtam, pentru a afla cine suntem cu adevarat."

Eu, meltean cum sunt, as fi propus concursul cu ursul si nu cu oratoria pentru ca orice intalneala la nivel inalt si concurs de belit....aaa....de oratorie arata doar mastile infecte si puerile sub care se ascund marile regalitati si indivizii cu titluri (asa numitele) nobiliare. Lumea de astazi este mai infantila decat pe vremea lui Wallace. Macar aia aveau o scuza erau inconjurati de multi tarani nescoliti. NU spun ca astazi sunt extrem de scoliti taranii dar nici sa lezez oamenii care au sustinut agricultura cu mainile goale. Am folosit un termen uzual insa nu tocmai corect. In fine...intelegeti voi.
Nu stiu cine este pustoaica Si ce scoli a frecventat dar se pare ca tataie ala piliF(Ph) a fost impresionat pan' la lacrimi.

Eu am inteles asa:
Orice personalitate de rang inalt este profund patruns de 3 cuvinte care arata de fapt ipocrizia in care se scalda. Macar sunt uneori sinceri. NU mereu dar uneori. Asta e lumea buna si bogata a lumii. Ipocrita si plina de masti? E intrebare retorica!
Ce bine (pentru ei) ca nu tine de mine reglarea acestor diferente de clasa pentru ca sincer sa fiu, I-as extermina pe buturuga. Nu pe Buturuga Stefan ci pe aia de calau. Lumea regala actuala e plina de putreziciune si masti cu care ies in lume. Cu nimic mai prejos de lumea curtii regale a ludovicilor. Coafuri extravagante de peruci pline de paduchi si gulere albe pentru ascunderea fata de prostime a bubelor supurande ale sifilisului. Defecari in spatele canapelei din camera mare sau aruncarea lor pe geam. Curata nobilitate. In schimb oamenii simpli aveau o groapa in spatele curtii in care isi exprimau o parte dintre nevoile fiziologice si cum asa ceva este barbar, reprezinta indubitabil clasa inferioara.
Daca asta ipocrizie exista si astazi(n-am indoieli c-a disparut!) sunt mandru de genealogia mea de tarani si muncitori.

Sa continuam:
Personalitatea este definita pe baza unor caracteristici care ne deosebesc de celelalte persoane si care persista in timp. Cele doua trasaturi care contribuie la definirea personalitatii sunt: particularizarea si durabilitatea.

In limba latina persona inseamna "masca actorului, rolul acestuia sau personajul unei drame
". Deci asta inseamna personalitate de marca. Cu cat mai multe masti de clovn, cu atat esti mai nobil! Vai de mama lor.
Cu cat persista mai mult cu atat e mai de marca. Trade mark...de marca?
Din cea de-a doua propozitie mai inteleg ca: cu cat esti mai ticnit si dureaza cat mai mult(constanta trasaturilor), cu atat ai o personalitate mai tare.... de cap.

Mai departe...
Dezvoltarea personalitatii
Personalitatea nu este ceva cu care ne nastem.La nastere, copii mici seamana mult intre ei. Pai si Watson a spus ca poate modela un copil, ca pe plastilina. Pe masura ce cresc, ei se diferentiaza prin dezvoltarea unor trasaturi personale. CUm anume se realizeaza dezvoltarea personalitatii este o preoblema pe care teoreticienii o trateaza diferit. UNii accentueaza mediul social(familie, scoala, prieteni, etc.) Si alti teoreticieni trateaza personalitatea atomar, ca fiind constituita din anumite componente indiferente la mediul in care ne dezvoltam.

Pai e simplu! Faceti schimb de copii intre un rege si un taran din fundul Indiei sau al Madagascarului. Sa vezi ce edificator este! O personalitate are 2 componente. Temperament si caracter. Daca puiul de rege este coleric o sa iasa un Hitler. Daca este sangvinic devine saman la el in sat. Flegmatic...si sarac? NU cred! Melancolic si sarac ajunge un heroinos sau alcoolic. Uite ce simplu e!
La puiul de taran, indiferent de gene sau temperament, va ajunge un descreierat care a invatat in copilarie ca este urmasul zeilor. Ce pielea manusii mai conteaza gena daca ai munti de aur si armatele care se pleaca in fata ta?

Gasim ipocrizia si in povestea cu hainele regelui. Fac si o mica paranteza cu subiectul experti; sfatuitorii regelui. Cand vine vorba de haine fine sau de vinuri rafinate..expertii sunt solutia. Cu cat mai mult fason si caricatura de pareri cu atat mai nobil.

Asta este inceputul psihologiei...ka ching! It's all about the money!
Freud a fost un fraier. Nu e vorba de impuls sexual ci doar de un impuls de bani. Cu cat mai multi cu atat mai infecti si plini de masti.

Cand primesc si eu un premiu Nobel? Stai asa..nici Freud n-a primit!

PS. Sunt constient ca nu o sa devin vreun dr. Andrei sa dau sfaturi la radio dar nu ma pot abtine sa ma kc pe toate personalitatile(ce se dau) cu(de) sange regal.

Acest articol este un pamflet si nu trebuie luat in considerare ca studiu de referinta! Desi....

Daca sunt cuminte, doctorii imi dau voie in camera fara gratii. Tineti-mi pumnii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu