joi, 3 noiembrie 2011

Psihologie elitista

Poate este bine sa mentionez de la inceputul acestui articol ca nu am studii de specialitate in ce priveste psihologia, in schimb sunt pasionat de acesta stiinta de frontiera care castiga din ce in ce mai mult teren in ce priveste comportamentul omenesc.

Trebuie sa anunt cu parere de rau ca omenirea sufera de o boala simpla dar momentan incurabila. Se numeste ignoranta la trecut sau uitare cronica cu episoade acute.
Ca si in trecut, mai marii alesi sa ne reprezinte interesele, sunt pusi pe postamente mai inalte decat cele ale celor dinaintea lor si constienti de pozitia pe care o au, nascocesc metode noi de manipulare prin diverse metode aparent complicate numai interesul lor de inavutire. Mai nou, trendul lumii de a capata ceva mai mult decat banii, a capatat o amploare demna de epoca de piatra caci se pare ca pasim pe drumul catre o enclavizare a tuturor privilegiilor castigate de-a lungul evolutiei umane. Este posibil sa sune, apocaliptic si cu tendinte spre paranoia ce descriu in aceste randuri, insa, din pacate, este adevarul. Sper ca pana la urma marea majoritate a omenirii sa vada ca aceste actiuni de inlantuire mentala nu reprezinta nimic bun, chiar daca s-au scurs miriade de carti in ce priveste suportul catre o societate totalitarista. Sunt destule exemple de-a lungul istoriei de unde putem trage invataminte despre imbogatira celor putini pe spatele celor multi. Voi lua exemplu din flmul de mai sus, adica razboiul.
Orice forma de atac la adresa oricarei persoane sau comunitate umana capata notunea de razboi doar in contextul de a apara o idee ce pare nobila doar prin manipulare mediatica.
Desi America este una dintre tarile cele mai noi, in istoria sa, are mai multe razboaie majore decat orice alt stat de la infiintarea sa chiar din perioada medievala sau antica. Istoria Americii este razboiul si masina care stoarce resursele invinsilor nu pare sa se apropie de sfarsit. COmbinand cele doua propozitii de mai sus, obtinem o tara cu resurse mari ce sustine aparatul de razboi doar prin expansiune. Oricum asta este definitia imperiului. Expansiunea! Dar spre deosebire de romani, huni, turci si alte popoare migratoare si razboinice, americanii cauta adepti in pe intregul glob, cu care sa continue jaful si totusi cei care le sunt aliati, sa se teama de ei si sa-si ofere serviciile militare, economice si sociale doar pe o ideologie. Este oarecum adevarat pentru ca nu tarile sunt de acord cu ce spun "ultimii oameni" ci doar conducatorii. PE de alta parte, in cazul in care o tara are probleme in a-si alege un conducator, acesti "ultimi oameni" au impresia ca este divin, moral si normal sa intervina in problema lor, desi nimeni nu le-a cerut-o. Pentru asta exista ONU. Acest organism infect plin de jepcari si hoti de tari si identitati nationale, etnice, economice si de ce nu militare, se extinde(s-a extins este mai corect) prin alte organizatii cu aceleasi percepte morale despre facerea de bine. Probabil vorba: Dragoste cu de-a sila, li se potriveste cel mai bine.
Pe aceleasi concepte de "a face bine" se bazeaza si acei conducatori(printre care si al nostru) care ia decizii in numele intregului popor desi exista voci clare care spun ca suntem pe un drum gresit si in nici un caz poporul roman nu va beneficia de aceste idei reformatoare si hotesti. Pe scurt, toti cei care vin cu asemenea idei anti umane, anormale si imorale sunt indivizi fara coloana vertebrala si interese pentru tara. IN schimb ii putem vedea in masini de ultima fitza, conducand prin oras ca fiind al lor si nu in ultimul randoferind sinistratilor doar jerpeliturile vechi cumparate la suprapret din banii contribuabililor. Ce?...parca nu stiti de cine vorbesc!
Astia sunt soldatii "ultimilor oameni" cumparati fara bani ci doar pe promisiuni. NIci macar valoare in galbeni nu mai au, la fel cum nici banii nostrii nu mai au valoarea de alta data. In aur...adica.
Revenind la psihologia elitista trebuie sa mentionez ca, desi nu am nici un tratat pe acesta tema, cred ca oricine mai are scaun la cap vede ca problema umanitatii nu sta in elitisti ci in multime. La fel cum berbecul fuge de lup desi coarnele sale crapa teasta de taur, la fel si omenirea fuge de raspunderea pe care o are fata de ea insasi.
Suntem niste legume invechite cu straturi de putregai crescute doar din cauza indolentei cat si fricii de care avem parte zilnic. Oricine se ridica contra sistemului e redus la tacere la fel cum William Wallace a trebuit sa crape tradat, pentru a se vedea ca miscarea sa de eliberare de sub controlul regelui englez(si nu Anglia!) avea un sens.
Trebuie sa ne vedem eroii morti pentru a accepta ca erau oameni de un caracter maret si idealuri cu adevarat inalte.
Toti cei care isi tin bucile in scaunele imparatesti si prezidentiale sunt pusi acolo doar cu acordul nostru si nu ca sunt mai buni decat restul prostimii. Noi suntem de vina petntru punerea lor pe postamente atat de inalte incat nici noi, cei care i-am inaltat in ode si cantece, nu ii vom mai da jos.
Va veni vremea cand vom reinvata gustul libertatii dar din pacate, multi oameni buni vor disparea. Si cand vom avea nevoie de ei, doar ii vom plange ca nu i-am pretuit indeajuns de mult si a-i urma.

Lumea se schimba pe zi ce trece si se pare ca nimeni nu doreste schimbarea dar totusi, nimeni nu misca un deget.
Pana acum!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu