sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Statistica

Pentru a intelege mai bine acest concept, avem nevoie de o vorba populara care spune de fapt ce este acesta pseudostiinta. Daca ai o buca pe un fier inrosit si o alta buca pe un cub de gheata, statistic vorbind, ti-e bine.
Aceasta pseudostiinta este parte catalogata ca fiind parte integranta a...psihologiei! Curios acest fapt, stiind ca o simpla colctare de date are legatura directa cu metodologia de a manipula parerile altora. MIe imi pare a facatura ordinara aceasta metoda de coletare de date. Conform definitiei unanim acceptate, statistica este: Psihometrie, evaluare cantitativa si masurare.
Pai psihometrie = Masurarea starii psihice are legatura cu evaluarea cantitativa a datelor colectate?
Evaluare cantitativa = Obiectivitatea datelor?
Masurarea parca tine de metrologie si nu de psihologie; ori limbajul are mai multe intelesuri?

Date statistice oficiale:

Date oficiale: 90% dintre studentii nostri(drept, medicina) sunt angajati in maxim un an de la absolvire!
Fapt real: 90% dintre studenti se angajeaza dar nu in specializarea studiilor! Sunt vanzatori de parizer sau dupa cum stim, in Canada, daca ai nevoie de un medic: chemi un taxi! Majoritatea doctorilor sunt soferi de taxi. Sau invers , majoritatea soferilor de taxi, sunt doctori! Ambele variante sunt adevarate.

Date oficiale: 60% dintre alegatori au votat cu Basina chioara
Fapt real: Din 1000 de alegatori, 600 au votat cu el si restul impotriva. Ceilalti 5.999.000 de alegatori, sunt asteptati la vot pentru a-si exprima drepturile. Tocmai s-au exprimat ca nu vor cu altcineva. Nici cu basina chioara si nici cu celelalte lichele! Statistic vorbind, tocmai isi exercita dreptul de a nu vota, dar cum statistica se ocupa doar cu ce exista pe hartie, cei 5.999.000 nu exista!

Date oficiale: Este declarat vindecat, pacientul cu cancer dupa 5 ani de la depistare.
Fapt real: Daca este pacientul moare in prima zi din anul 6, este considerat vindecat. Chiar daca moare de cancer si nu de accident de masina, este tot vindecat pentru ca asa trebuie sa iasa in statistica.

Date oficiale: Angajatii nostrii(mac cacat, gaina zapacita, chifla si chiftea de rege) sunt cei mai buni specialisti in economie, vanzari, marketing, management.
Fapt real: Pentru scoaterea cartofilor prajiti din baia de ulei si plasarea lor sub lumina infrarosie necesita un masterat. Pentru impachetarea chiflelor in cutii si punerea lor in pungi sau pe tavi, specialistii nostrii au o pregatire academica. La fel si pentru dozatorul de cafea, ai nevoie de un MBA. Realitatea este ca nu te angajezi la noi daca nu ne cacam intai pe studiile tale iar daca esti destul de prost sa stai la noi, o vom face si pe tine!

Date oficiale: Dinamism, evolutie, experienta, echipa tanara & Shit...
Fapt real: Fara studii de marketing si management(nu sau !) nu poti lucra pe comision la orice companie de asigurari. Cu cat esti mai pregatit academic, cu atat ai mai multe sanse sa cresti vanzarile. Mai ales ca orice meltean cu 2 clase te poate face albie de porci cand incerci sa-i explici cum ii savezi gaoaza de la procese intinse pe zeci de ani pentru un biet RCA. Si ai comision 15% impozabil. Adica 5 procente sunt banii tai din la care mai scoti alte 6 procente...ca statul are nevoie de banii tai!

Date oficiale: Pentru o mai buna administrare a oamenilor si bunurilor, recensamantul este solutia optima.
Fapt real: Cate ferestre ai la casa, din ce si de ce? Cat teren ai in proprietate si de ce nu il folosesti? Cine este caPU' LA familie si de ce? Ce religie ai? Da-mi datele tale si nu te amendez! Statul protejeaza cetateanul cu amenzi, puscarie si amenintari. Daca nu ne dai datele tale inseamna ca pui ceva la cale...sigur nu esti terorist? Ce religie ziceai ca ai? Ai animale in gospodarie? Daca da, enumera-le. In cazul in care ai capra si/sau oaie, repeta intrebarea cu religia! Pleci des din tara? cat de des si unde? Daca trimiti bani in tara, trebuie sa stim si noi pentru ca ne scapa printre degete numarul impozitelor pe care trebuie sa le aplicam banilor intrati fara taxe. NU conteaza ca au fost deja impozitati in tara de origine. Impozitam si noi la intrare ca avem nevoie de murcielago si vizite oficiale prin insulele exotice.

Ma opresc aici cu exemplele pentru ca nu fac statistica cetateanului.
Aaaaaaa...m-am prins! Statistica este buna doar pentru inducerea in eroare sau formarea de opinii a poporului. Sondajele sunt formatoare de opinii si nu colectoare de opinii! Aplicarea vanzarii negative sau a psihologiei inverse a fost parca acum ceva ani cu: NU VOTATI cu Basina chioara! Mesajul nu era: NU VOTATI, ci scopul principal a fost invadarea oricarei strazi, birou, local sau locuinta, cu mesajele despre cineva anume. Cu cat il vezi mai des cu atat vei crede ca nu ai alta alternativa decat...Basina chioara! Stare generalizata de confuzie al alegatorului il reduce doar la a pune stampila pe individul prezent din toate unghiurile.
Acum inteleg de fapt, ca statistica este parte integrata a psihologiei doar pentru inducerea de pareri, idealuri, concepte si stil de viata! NU are nici o legatura cu obiectivitatea. NICI UNA!
Nu-i problema! Si prostimea citeste studii de specialitate in ce privese manipularea.

Manipulati-ma pe mine! La mijloc. Am un picior mai mic...dar fara degete!

3 comentarii:

 1. "Statul protejeaza cetateanul cu amenzi, puscarie si amenintari."

  Eu cred ca statul il SANTAJEAZA si nu " protejeaza" ...

  RăspundețiȘtergere
 2. Corect...trebuia sa pun macar ghilimele. Se intelegea altfel...
  Ce ochi critic...
  Apropos de manarii. Oare a cazut feisbuc-ul?

  RăspundețiȘtergere
 3. Ochiul soacrei ...
  N-a cazut ! Am verificat eu ...

  RăspundețiȘtergere