marți, 20 decembrie 2011

Hakuna matata...

Sa presupunem ca exista un sat care are in trezoreria sa o suma de 100 de monezi care se numesc RONI. Fiecare moneda are 100 de subunitati care se numesc banuti. In acelasi sat exista si 100 de oameni care ar merita numele de active si nu de consumatori.
Avem asa:
In satul respectiv fiecare individ castiga cate 50 de banuti pe luna. Adica 50 roni din trezoreria satului. restul de roni se imprumuta unor indivizi din comunitate. Ei sunt doar 3. Unul produce mancare, altul bunuri de larg consum(galeti, potcoave, castroane, linguri, etc) si altul se ocupa de multiplicarea banilor prin sisteme guvernate de sat dar in acelasi timp satul(firma a 3 a) are de castigat prin cererea de taxe de la fiecare individ din comunitate. Cel din urma cetatean gaseste o metoda prin care multiplica numarul ronilor din trezorerie daaar doar in concept. In realitate numarul monedelor RON ramane neschimbat. Ceilalti doi intreprinzatori sufera din pricina faptului ca prin cresterea numarului de monezi(fictive sau nu) cererea produse a scazut fata de perioada antecedenta. Daca ceilalti comunitari nu mai cumpara produse este clar ca nici fabricile celor 2 nu mai pot sustine numarul de muncitori si drept urmare ii vor trimite pe unii acasa. Ce de-al treilea, le ofera locuri de munca in cadrul firmei sale de tranzactii de actiuni intre cei 2 producatori. Banii virtuali cresc dar din apacate numarul banilor reali este la fel. Adica tot 100. Cu cat numarul banilor virtuali creste cu atat scade si puterea de cumparare a oamenilor din sat. Apoi fiecare se pun de acord ca e bine sa o puna de-o mica greva pentru mai multi bani. Pana la urma trebuie sa manince si ei..nu numai patronul lor. Numarul de bani virtuali creste iar peste ceva timp iar trebuie sa o puna de-o greva sau razmerita ca in caz contrar, vor muri de foame cu banii incasati.
si tot asa... dar din pacate cei doi comunitari care produc bunuri pentru imbunatatirea satului si a vietii satenilor sunt cei mai surghiuniti de cel de-al treilea. E clar ca ei vor declara faliment si nu vor mai produce nimic in timp ce cel de-al treilea va comanda din alt sat bunurile de larg consum la un pret derizoriu cu un adaos comercial propriu, pentru ca si munca lui trebuie platita. La fiecare achizitie fabrica lui va emite bani virtuali cu care va plati produsele cumparate. Pentru ca el este singurul care aduce produsele in sat, cere comunitatii ca anumite cheltuieli sa fie suportate de intreaga comunitate pentru ca el face numai bine satului si oamenilor. Astfel castiga bani care in mod normal trebuiau redirectionati comunitatii. Viata satenilor se deterioreaza si satenii incep sa se intrebe daca sistemul e nasol sau chiar bun. Compania(nu mai e fabrica demult) isi strange acoliti pe care ii plateste in aceeasi bani virtuali pentru a mentinea ordinea in sat. Satul fierbe si izbucneste o rascoala. Cel de-al treilea sfarseste sacrificat de sateni in unmele bunastarii lor. Copilul sau doreste razbunare si se pregateste de raspuns. Ciclul se inchide si reincepe dupa o perioada de calmitate.
Satenii cred ca au distrus raul din comunitatea lor si se pregatesc pentru reconstructia satului sperand ca nu vor mai apuca nici ei si nici copii lor sa traiasca ce tocmai s-a incheiat.
Live long and prosper!5 comentarii:

 1. Putina vraja pt. retarzi

  http://news.yahoo.com/blogs/sideshow/did-military-haul-ufo-kansas-150544531.html

  http://news.yahoo.com/blogs/sideshow/origin-stonehenge-rocks-discovered-154814786.html

  RăspundețiȘtergere
 2. ...tipic ev mediu. Mai cititesm ceva care spunea ca e posibil sa fi ajuns pe acea pozitie datorita ghetarilor. Adica...datorita sau din cauza.. miscarilor ghetarilor....foarte stiintific, n-am ce zice!

  RăspundețiȘtergere
 3. Din categoria... for the masses:
  http://jimmydoane.com/images/weather_balloon.jpg
  http://2.bp.blogspot.com/-tZKZ5tVcPKg/Ta0rgezBx9I/AAAAAAAADo4/UjYWA2KTuCc/s1600/weather%20balloon.gif
  http://farm3.static.flickr.com/2149/2178131462_73fe88d457.jpg

  RăspundețiȘtergere