miercuri, 25 ianuarie 2012

Hakuna matata II

Trebuie sa-mi recunosc surprinderea ca articolul cel mai citit este Hakuna matata. Ma gandeam la alte variante dar romanii prefera povestile. Pe cat posibil despre cai verzi pe pereti, siropoase si cu talc. O sa pun si un sequel la aceasta poveste dar pana sa dam drumul ideilor(delirului) din cusca poate ar trebui sa-i intreb pe specialisti care este explicatia la aceasta paralizare si uimire continua avand in vedere situatia din lume si de la noi. Adica, inteleg ca traim vremuri interesante(sa nu spun groaznice) dar nici gandirea parca numai e ca alta data. Nu reusim sa cautam raspunsuri si nici sa gasim idei bune. Astept raspunsuri!

Hakuna Matata II

Din vremuri imemoriale exista o tara frumoasa, cu oameni blanzi, locuri pitoresti si capacitate mare de intelegere. Dintotdeauna locuitori ei au fost supusi la diverse valuri de cotropitori si forme de guvernare salbatice dar ei niciodata nu s-au suparat. Din contra, unii au devenit specilisti noul lor sport national. Linsul curului. La origine aceasta natie acesta a fost un popor de oameni bravi, hotarati si neinfricati. Astazi sunt foarte mandri ca au avut asemenea stramosi. Dar atat. NImic in comun cu fosta lor darzenie nu mai indica o posibila renastere. Ei isi aduc cu neasemuita placere aminte de fostii ei conducatori antici si medievali. Unii chiar au fost buni in ce faceau si nu cum sunt astazi. Nimeni din acest popor nu se gandeste mai departe de ziua de maine. Pare ilogic dar fiecare are explicatia sa. Nu sunt bani de mancare decat pentru azi. Maine...vedem noi ce facem. Nu sunt destui bani pentru salarii. Poporul inventiv ca intotdeauna gaseste mereu solutii.Vinde ce mai are prin casa si eventual mai face o "combinatie". Cititi furaciune sau prosteala. Prosteste un alt national. Nu sunt capabili de prostit alte natii. De-a lungul anilor, acest popor si-a dezvoltat o cultura aparte. Furaciunea(nu furtul). E la nivel national. Nu conteaza ce si cat. Important e sa fure ca nu se stie niciodata la ce e bun. Nu cere de mancare si mereu il pot vinde. Asa mai fac si ei un ban "cinstit".
Cei care muncesc nu au tendinta naturala de a gandi in perspectiva si in nici un caz din perspectiva zilei de maine. In cazul in care sunt platiti cu salariul mizer, ei muncesc. In cazul in care li se spun ca nu primesc nici un salariu, ei tot muncesc. E o trasatura nationala. Muncesc pe promisiuni. Oare cu s-or hrani in afara de iluzii? Cu putin antrenament cred ca ii pot surclasa pe tibetani. Performanta maxima cu mancare putina spre deloc. Ca in bancul cu magarul care a murit exact in momentul in care se obisnuise cu nemancatul.
Acest popor are talente multe da nimeni nu doreste sa le scoata in fata. Posibil sa fie o trasatura genetica. Cei mai curajosi participa la alegerile prezidentiale. Curiosi si dornici de noi aventuri, natia ii alege si le ofera toate sansele sa reuseasca dar din pacate pentru locuitorii sai exista o zi care ocupa tot anul. Se numeste Ziua Cartitei. La fiecare 4 ani e aceeasi placa obosita si zgariata cu povestea despre redresare. Avand in vedere ca aceasta sfanta zi se repeta in fiecae din cele 365 de azile ale anului orice alta forma de alegeri are acelasi rezultat. Adica nici un rezultat!
Cea mai mare parte a populatiei este formata din pensionari. Acestia sunt o specie aparte si este formata din 2 rase. Prima este pensionarul onest fost sclav al sistemului si merita drepturile banesti dar si captusit cu diverse afectiuni datorate varstei. Al doilea fel este compus din pensionarul prefacut bolnav sau cu talente native de actorie. Se plang de diverse afectiuni si incearca prin orice mijloace sa dea o reprezentatie la fiecare infatisare in cadrul comisiilor de evaluare. Cele 2 rase reprezinta clasa consumatoare de tehnologie postbelica.Adica televizor si radio.Au program prelungit de programe TV de muzica populara si senzationalisme. Aceasta parte a populatiei este majoritara. Desi toate sursele si dtudiile au aratat ca este imposibil sa reziste o tara cu atat de multi pensionari, tendinta naturala de imbatranire a populatiei nu se poate modifica. De altfel nimeni numai vrea sa munceasca. Chiar daca ar putea.
-Ce...nu am muncit destul? Sa munceasca si altii!
Cei care ar putea sa munceasca nu gasesc iar cei care pot da de munca nu sunt lasati.
Legal sunt lasati dar tot legal li se impune sa plateasca la stat mai mult decat pentru muncitori. E normal ca angajatorul si nici angajatul nu vor sa respecte legea. Daca sunt prinsi ca umbla cu fofarlica sunt amendati. Toti amendatii vor lucra iar la negru ca sa poata plati. Frica de puscarie e mai mare decat dorinta de libertate. Uite un cerc vicios. De fapt uite o spirala simuland un picaj franat. Mai nou, locuitorii cer sefului de trib sa demisioneze dar el, paradoxal sta si nu zice nimic timp de 2 saptamani. Ei sperau sa redacteze demisia si sa fie perfecta dar au sperat fals. Probabil era in vacanta la ski sau probabil complota cu bubulii. Ieri a iesit si ne-a aratat ca tot ce vrea el face. Ca stie ce are de facut. Fac ce vreau ca siu ce fac! Scuze de reclamaOamenii o sa-i raspunda la fel. Si noi stim ce avem de facut. Pe tine, mici! Sau carnati; daca are alta preferinta personala.
Asa isi duc viata acest popor pasnic si vechi de milenii. Probabil ca nu o sa o mai duca pentru prea mult timp in acelasi ritm. Pana la urma orice are un inceput are si un sfarsit.

Hakuna Matata!

...va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu