miercuri, 11 ianuarie 2012

Lectia de economie + bonus la sfarsit de lectie

Dupa cum am mai spus si cu alte ocazii, eu, nu am nici un fel de scoala in economie. Totusi, am urmat j'de de cursuri(>30) despre management si studii de piata(marketing adica) de la care am invatat un singur lucru. Aceste 2 pseudostiinte nu au nici o legatura intre ce se invata la scoala sau specializare si ceea ce se intampla in realitate. Punct
Mononeuronalul meu creier ma indeamna sa gandesc pe mai multi axoni deodata astfel incat sa pricep instantaneu ce se intampla daca... indiferent de situatie si conjunctura. Incerc sa iau in considerare orice forma posibila de curs al realitatii pentru a intelege din orice punct de plecare si pana in ultima increngatura.
Orice forma de administrare are doar o singura regula. De fapt 2!
1.Am 2 capitaluri.
2.Cum le folosesc
1.1 Cele 2 capitaluri sunt: Bani sau resursa monetaras sau puterea de cumparare.
1.2 Resursa de importanta primara. Oamenii

2. Ca sa pot folosi cu cap cele doua bunuri ale mele trebuie sa scot o oarecare formula de uzanta. Intotdeauna, oamenii produc bani si nu invers. Intotdeauna trebuie sa folosesc oamenii pentru a produce mai multi bani si a aduce ulterior mai multi oameni din banii initiali astfel incat orice reinvestire a banilor imi aduc aduce mai multi oameni iar caputalurile mele sunt in continua crestere. La fiecare trimestru, semestru si an se trage linie si se verifica cresterea capitalurilor in rapoarte. Aceste rapoarte vor avea termen de comparatie(ca sa nu spun rapoarte raportate) doanr intre ele. Este un fel de antrenament sportiv. Toate rezultatele trecute sunt deja istorie si daca ai in rapoartele tale cifre inferioare perioadei normale de crestere direct proportionala inseamna ca ai pierderi ale primului capital. Toate bune si frumoase pana aici doar ca aceasta forma de administratie are o singura hiba. Una fatala pentru afacere. Cresterea poate avea loc doar pana la cresterea capitalului banesc pana la un factor de 10 fata de capitalul uman. IN asemenea situatie aplicarea unor alte formule este imperioasa.
Ai deci in ambele situatii, un capital de care dispui lunar, anual, etc. Ce aci cu el te priveste pentru ca la final vei da socoteala. La stat dai socoteala cu demisia daca gresesti iar la privat te paste puscaria.Daca reusesti, la stat mai stai un mandat iar la privat primesti prime si bonusuri.
In realitate, la stat daca dai chix primesti 2 mandate si primesti bonusuri. La privat..nu exista asa ceva numit privat la nivel mare caci orice multinationala devine o mica tara si se plica legile de organizare socialista. Cine pe cine toarna mai mult si fura pe spinarea altuia.

Cine nu ma crede pe cuvant tin workshopuri piperate; pentru mituirea celor responsabili cu paza datelor. Vedeti pe viu ce inseamna o multinationala la lucru.

Ma opresc aici cu lectia, pentru ca nu gandesc pentru bani altora ci doar sa dau pe la nasul economistilor care au cheltuit bani grei pentru a invata nimic ori sa le dau idei cu care sa se imbogateasca pe meritul meu.
Sa revin la articolul de fapt care vroiam sa il scriu:
Raed Arafat si-a dat demisia pentru ca nu a mai suportat nesimtirea hotilor supranumiti capitalisti de a privatiza sistemele de sanatate de urgenta. Dupa cum stim, orice legiferator are de la sine putere sa schimbe ce doreste pentru ca se ascunde sub umbrela(ca si in cazul stririlor cretine) asa se cere! Mai stim si faptul ca orice promotor de lege sau pasuitor de legi(inchide ochii pentru un mic comision sau o promisiune) va avea in viitorul foarte apropiat un procent din compania(fabrica, intreprindere sau dracu privatizeaza ei).NU procent da participare acitva ci procent din profitul initial de privatizare. Adica spaga si(plus) beneficii din primul profit.
Afacere capitalista. Ai cele 2 capitaluri de mai sus si investesti bani si angajezi oameni. Oamenii produc bani care ii poti reinvesti in afacere.
Afacere de stat. Ai bani de la stat si oameni cacalau. Te folosesti de bani in scopuri personale si dai vina pe politica ci legislatie. Asta dupa ce ai angajat un avocat smecher si impartiti banii.

Realitate:
Nici un sistem de administrare nu este de fapt cum ar trebui sa fie.
In litera economiei se spune ca ai un buget pe care trebuie sa il administerzi bine pentru a scoate profit cat mai repede si a te extinde cat mai repede. Cresti in parametrii optimi, meriti prime si bonusuri. Cresti peste asteptari primesti cota din actiuni. Cresti si mai mult in timp poti detine toata afacerea.
Buuuuuun... Acum la stat sistemule este deja facut si tot ce ai de facut se afla in filmul Prety Woman. E mereu un smecher care cumpara ditai complexul pentru a-l vinde apoi pe bucati. Castiga de cel putin 5 ori pretul dat initial. Asta nu e afacere ci se numeste hotie legala. Majoritatea capitalistilor(toti de fapt) asa s-au imbogatit. Nu prin munca si formule de calcul complexe. Capitalism = furt la nivel texan. Big time!

Bonus. Spitalul Scarlat Loghin(de boli de piele, sculament, sancru, etc) de langa Adesgo(Metrou si parc Tineretului) este pe butuci si vandut. Oare cine l-a cumparat si mai interesant e de la cine? Adica cine e carnaul ce merita decapitat, a dat verde la asemenea proiect cretin?
Cat a dat pe terenul respectiv si cate blocuri o sa se construiasca caci tare ma indoiesc despre constructia unui nou spital stiind preturile la imobiliare actuale. Nu se vor construi blocuri? Nu-i bai, facem Mall! Traim din cumparare ca doar in Romania se furaaa.....

VIDEO Raed Arafat, (Ex)subsecretar de stat în Ministerul Sănătății: „Dacă aș încerca să reformez sistemul, mi s-ar da în cap”PS. Pentru pesimisti: Economia Romaniei se poate redresa atat de simplu incat foarte putini o pot vedea. E mult prea simplu pentru un adult sa priceapa ce e de facut. Ne plac socotelile kilometrice. Intrebati un copil de clasa a 5 a ce e de facut dupa ce ii prezentati anamneza tarii. Adultul este doar sfatuitorul care trebuie sa puna ordinea lucrarilor ce trebuiesc efectuate.

PPS. Folositi agricultura ca punct de plecare caci investitia e minima iar necesarul de mancare national si mondial e in crestere exponentiala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu