vineri, 6 ianuarie 2012

Paralele

O oarecare parte din informatia catalizatoare a acestui articol se gaseste aici
Pana acum stim doar ca "intre ceea ce stii si ceea ce nu stii este ceea ce presupui". Deci practic nu avem nici un fel de data cu care putem verifica diversele chestiunii ale mintilor luminate. Mai nou aceste probleme sunt la ordinea zilei si la indemana oricarei persoane doreste sa invete ceva nou si interesant.
Indiferent de subiectul ales putem doar sa ne scarpinam dupa ureche sin cap ca sa intelegem ca majoritatea informatiilor verificabile si masurabile sunt noi. Foarte noi.
Economie. Sistemul dat de imperiu sau sistemul piramdal. Stii atat cat trebuie sa stii. Toate informatiile se strang doar in varful piramidei si numai cine e acolo trebuie sa stie ca l-a facut ma-sa geniu. Fals. E la fel de muritor ca noi si la fel de destept(sau prost..dupa caz). Sistemele economice sunt cele ramase din vechile cuceriri. Alta varianta, omenirea nu stie. Daca in orice era a omenirii a existat razboi, oare nu e la mintea cocosului ca economia are la baza cucerirea? De fapt e si logic. In starea de "A avea" si nu de "A fi" este imposibil sa gandim altruist ci acumularist. Bine...nu gandim toti asa..dar asta e trendul. De a duce pe acest curent majoritatea populatiei. Bancherii sunt generalii economistilor iar sistemele de calcul si ecuatiile complicate ale celor de pe urma nu sunt decat propaganda. Cine intelege economia trebuie sa intelega ca nimic nu e intamplator. Totul e planificat. TOT! Orice cadere la bursa sau modificare de curs valutar are un rost. Banii sunt facuti sa circule caci numai asa pot produce dobanda. La fiecare trecere din mana in mana(sau intre calculatoare) banii produc bani. Asta este sistemul bancar. Asa a fost facut sa functioneze. E atat de simplu! Istoria ajutala intlegerea sistemului. Babilonieni si/sau evrei. Ei sunt pastratorii sistemului de camatarie. Nu toti..ci doar cei care au decis ca lumea trebuie tinuta cu o mana de fier ca sa se stoarca sucul.
Geografie. Geologia si geografia se bazeaza numai pe presupuneri si ceva chimie. Foarte putina fizica. Miscarea continentelor se presupune. Nimeni nu a fost acolo sa vada ca asa e. Cum suntem creaturi care gandesc in tipare si recunosc doar anumite modele repetative, am presupus ca Africa si America au fost odata lipite. Cand? Pai sa dam cu banul. Cine da mai mult?
Botanica, zoologie, antropologie, genetica si restul. Pai daca a zis Nea Caisa Darwin ca asa e..pai atunci asa e. Ce conteaza ca s-au gasit oase de oameni si dinozauri la aceeasi adancime. Orice altceva in afara de ce zicem noi este erezie. Si se pedepseste cu excomunicarea din academie si renegarea tuturor studiilor. Chiar daca sunt excelente. Geologia e studiul(vorba lui Red/Morgan Freeaman) presiunii si timpului dar numai in cazul fizicii Newtoniene. Alta fizica nu isi are rostul. Radiatiile curioase care nu isi gasesc explicatie si diversele cristale cu anumite proprietati nu se incadreaza in masurabila fizica. Ori noi credem doar daca putem masura cu ce avem acum; ca si cum am masura perimetrul cazarmii cu un chibrit(Pentru cunoscatori)Altfel nu se poate. Daca nu stim altfel inseamna ca nu exista! Pana acum 10 ani se sustinea ca muschiul inimii nu se regenereaza. Acum se stie ca se poate. Neuronii din scafarlie nu se regenereaza(inca e la moda) Oare? Epilepsia era boala psihica. Acum e neurologica. Schizofrenia e acum psihica. Se va dovedi in viitor ca e neurologica(imi permit..nu ma da nimeni afara din academie...sic). Stiinta este noua religie si noroc cu unii carcotasi ca Mendel avem parte de progres. Poate ar trebui sa aplicam legi fixe(si pentru prostime nu numai pentru smecheri)in economie din exemplele lui Mendel. Ca pana la urma..nimic nu e intamplator pe lumea asta. Indiferent de fizica guvernatoare. Pana si Zeus se indragostea de muritoare.
Istoria daca o amestec cu putina geografie, geologie si literatura imi da asa: Atlantida nu a existat. Exista doar in povestea lui Platon..buba e ca si Zamolxe e tot acolo si stim ca a existat si nu a fost vreo plasmuire a scriitorului. Pana la urma nu avem cum sa stim daca a existat sau ba(nu ca nu putem sau nu stim)pana cand nu va exista stiinta fara limite si deasemenea fara profit.
Matematica. Noroc cu Fibonacci si numerele lui. Sa-i multumim si lui Pitagora pentru frumusetea naturala a numerelor care interesant sau nu... a dracu economie nu se pupa cu legile astea. Si egiptenilor pentru PI. Stai asa.. ca nu putem verifica. Speculam deja... Ma dau pe brazda.
Medicina Antica. Era empirica dar actuala e masurabila cu multi factori. Rapoarte mondiale in ce priveste efectul secundar al substantelor de sinteza per zi/an/deceniu/cap de vita furajata/eritem/edem cerebral/tuse/ADHD/ iritari anale, etc. Eficienta dom'le.

Asa ca fapt divers, mai nou nu e obligatoriu mai bun cum nici mai vechi nu e obligatoriu mai prost. Doar diferit.
http://www.imdb.com/title/tt0756683/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu