vineri, 17 februarie 2012

Cine se baga

Reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, spunea in 2011: datoriile companiilor de stat se ridică la 25,5 miliarde de lei, adică aproape cât a încasat statul, în primele unsprezece luni ale anului trecut, din impozitul pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital. (vezi Datoriile companiilor de stat frânează economia).

Pai stai puțin: 25 de miliarde de lei, înseamnă sub…6 miliarde de euro. 6 miliarde? Doar atât a încasat statul in 2010, de la firmele private? (iar atunci Nokia era in România). E ceva in neregula: guvernul a scris in bugetul oficial (ala votat de Parlament si lăudat la televizor), ca statul cheltuiește anual 36 de miliarde de euro si ca are venituri de…30 de miliarde. Pai 30 de miliarde si 6 miliarde, nu sunt deloc același lucru.

Asta înseamnă ca statul român are doua contabilități: una reala (pentru FMI) si una liniștitoare (pentru prostii care votează). Asta înseamnă ca bugetul e o minciuna. Asta înseamnă ca toate cifrele de la Ministerul Finanțelor si Ministerul Muncii sunt si ele false: si PIB-ul…si deficitul…chiar si numărul de angajați ai statului. Poate chiar si datoria publica. De mult știam ca statistica oficiala nu seamănă cu realitatea pe care o vedem pe geam: dar așa ceva e o nerușinare fără margini. Noroc ca mai scapă Jeffrey Franks cate ceva, ca sa mai aflam si noi adevărul.

De aia nici nu merita sa stai la discuții cu politrucii: eu ii bag direct la spam. La ce bun sa pierzi timpul cu minciunile lor?

Si minciuna devine si mai gogonata: la finalul lui 2011, Emil Boc a anunțat cu tristețe ca datoriile companiilor de stat au crescut in 2011, fata de 2010, cu 132%. (vezi știrea). Adică au ajuns la…2,2 miliarde de euro. Pai stai, bre: adică in 2010 datoriile companiilor de stat erau de 6 miliarde de euro, iar in 2011, după ce au crescut cu 132%, au ajuns la…2,2 miliarde? Ba, voi va încurcați in minciuni! Nici aritmetica nu mai știți? Ați șters la datorii la greu, nenorociților!

Dar firmelor private nu le mai șterge nimeni datoriile.

Sursa:capitalism pe paine

Ca orice afectiune incapacitanta sau doar aspect clinic stim ca inevitabil sfarsitul vine fara sa mai sune de 2 ori. Sunt curios doar de un singur lucru? Cat o sa ajunga banii din imprumuturi pentru pensii si salarii? 1-2 luni sau o lalaim pana pe 12 decembrie?
Invatati invatati invatati sa ...supravietuiti. Vine tavalugul si trebuie sa ne alegem tabara. Fie ca vrem sau nu
http://www.imdb.com/title/tt0346293/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu