luni, 20 februarie 2012

Psihologie pro si contra

Putinii mei cititori stiu deja ca vreau sa ma inscriu la castigarea unei diplome de psihologie ca sa am destula hartie igienica cand 'or veni vremuri cacacioase. Sa-mi tineti pumnii la vara.
Psihologia are destul de multe hibe si desi nu am citit decat cateva zeci de carti incep sa ma prind de multe aspecte ale ineficientei ei. Pe de alta parte are si puncte tari si nu sunt deloc exploatate de omenire. Ma refer aici la terapie(dr. Andrei & Shit) si nu la statistica caci dupa cum probabil stiti, statistica e parte integranta a psihologiei. Si multe altele dar atat acum.
Psihologia are la baza filosofia si mai tarziu aduce multe lucruri noi psihiatria. Dupa ce-mi aduc eu aminte de la cursurile alea de medicina stiu ca psihiatria are treaba cu patologia psihicului si nu cu dereglari ci cu dereglari ireversibile prin terapie verbala. Ciuadata treaba avand in vedere ca parintii psihologiei sunt tocmai Freud si Jung. Ambii psihiatri.
Psihiatria se invata la medicina si nu in cadrul psihologiei cum este normal. Dementul, bipolarul, schizofrenicul si psihoticul sunt astazi(dintotdeauna de altfel) tratati cu medicamente desi se scot de la ei cele mai bune studii in ce priveste psihicul uman normal. Adica Daca vrei sa vezi cum functioneaza un ficat normal, tragi invataminte de la un cirozat sau un bolnav de Hepatita B. Chiar daca e de la virus nu are de'a face. Un fel de piatra filosofala a alchimistilor. Doctori minune: Mananca gem, se kk prune!
Psihologia mai pleaca de la premisa ca societatea este normala si deci, subiectul antisocial, inchistat si depresiv trebuie dat pe brazda. News flash: Omenirea e in cacat pana in gat si nu e normal nimic din ea. Poate doar circuitul oamenilor in lantul jocurilor puterii. In afara de asta nimic nu miroase a normal.
Psihologii si psihiatrii cred ca orice om se poate da pe brazda cu destul de multa convingere din partea medicului. A avut aceleasi rezultate si Idi Amin. Fara facultate!
Toti cred ca psihologia rezolva multe pentur ca omul e nascut bun si deci toate trec daca ierti.Dar pe cand terapie cu securea in mana? I-as ierta pe uni dar numai dupa ce ii vad reci. Altfel nici ei nu ma iarta.
Daca te inscri la facultate pentru a dobandi instrumente de terapie sau sa te ajuti singurel sau neamu' matii, ai picat fix ca un muc verde la prima intalnire. N-are nici o treaba terapia cu psihologia din facultate. IN schimb inveti tehnici de statistica, studii inutile de completare a unor fise interminabile iar la examen faci totul pe un computer care din pacate are alt program de statistica. Smecheria consta in a te adapta tu ca student fata de ce ai invatat si ce ai in fata la examen. Adica...iti pui mintea la contributie chiar daca stii ca papagalul lectile trecute. N-au nici o treaba cu realitatea cruda. Asta se face la stat in caz ca va intrebati unde.
Vrei sa inveti cum sa nu te manipuleze altii la intalniri sau taranul din piata sa te fure uitandu-se in ochisorii tai? Nasol. La noi inveti la ce iti foloseste memoria si gandirea. Rolurile gandirii in memorie si ale memoriei in gandire e ce trebuie sa stii.
Vrei sa citesti fetele oamenilor ca in "Lie to Me" ca sa nu te fure negriciosul la drum de seara? Niet tavarisci. Aia daca vrei sa faci tu niste Doctorat. Poate daca vrei sa inveti neurotransmitatorii... Dopamina, serotonina...dastea.
Cel putin inveti marketing si iti dai pumni in cap cand vezi cu ochii tai ce rahat fac politicienii cand pun tara pe butuci. Daca te duci la munca fara sa aiba legatura cu scoala ta, incepi sa-ti pui intrebarea: Cum dracu a supravietuit rasa umana de-a lungul secolelor? Daca totusi ai noroc sa-ti recunoasca cineva diploma de psihologie si stiintele educatiei, te poti angaja...supraveghetor de loc de joaca. Ca sa cari tortul la copiii galagiosi ai nevoie de psihologie. Pentru fabricarea de confeti si Pinata ai nevoie de stiintele educatiei. Trai pe vatrai si recunoasterea muncii tale la maxim. Sa tot faci facultatea asta.
Mie imi place psihologia judiciara. Subiectii de studiu prin puscarii or sa fie garla. Macar fac rost de tigari de la puscariasi si mancare de la cantina.
Asa viitor stralucit mai rar.

Va urma... cand mi-oi aduc aminte.

Un comentariu:

  1. Ei bine, stiu ca e un articol destul de vechi, dar chiar m-ai pus pe ganduri. Am trecut pe aici incercand sa ma hotarasc. Sa merg la facultatea de medicina veterinara(cum mi-am propus de cand eram mica), de psihologie, de informatica..??!
    Banuiesc ca inca se mai aplica tot ce ai scris aici..nu vreau sa regret in final, desi simt ca as putea face orice.(pentru moment)
    Multumesc pentru "material"! (asa cum spune google)

    RăspundețiȘtergere