luni, 13 februarie 2012

Romanii asa cum sunt ei

1. Romanii nu sunt puturosi!
Probabil au fost sau fi vreodata dar nu trebuie sa uitam niciodata prin cate a trecut romanul. Astazi se vorbeste despre puturosenia si hotia pur romaneasca. Se vorbeste de parca s-a inventat la noi. Noi furam de foame si disperare nu pentru genti din piele de putza de crocodil si schimbare de sifonier la Milano. Daca oamenii pusi de noi fura in nesimtire cu orice ocazie posibila e logic ca nu ne mai ramane decat o singura lege. A junglei. NU suntem popor de hoti suntem popor de supraveituitori. Au fost rusii si au furat orice era posibil iar romanu sa crape de foame...pai nu prea e kosher. trebuia sa traim si noi nu? Au furat fanariotii, boierii dinaintea lor si astazi deszapezirea unui kilometru de strada costa 6000 Euro; In Norvegia costa 1200. E clar ca aia nu au senilate cu paiete si pene de pinguin. Romanii(aia care nu au functii de conducere sau au avut vreodata) sunt cinstiti, tacuti, iubitori, iertatori si supusi. Dar sa dea dracu sa se supere taranu'.
2. Romanii nu sunt alcoolici.
Pentru curiosii despre statisticile alcoolului consumat in orice pozitie, sunt invitati in Anglia, Norvegia, Danemarca si Rusia. Acolo acest sport national incepe de la 13 ani. Cunosc persoane(prieteni) care dovedesc 20 de beri in 3 ore. De juma' de litru nu de 33cl. Mai cunosc talentati cu ochi albastri sau verzi care bat 3 sticle de orice tarie in 4-5 ore. La 750 ml nu dalea de avion. Curios este ca nici unul din cei doi nu depaseste 70 de kile. Romanii din birturile de la sat se ascund in lipsa educatiei primite din perioada comunista pentru ca altceva nu au vazut la conducatorii parintilor lor. "Romanii Si-au gasit refugiu nu-n refugii ci-n bautura" cum bine zicea Ombladon. Cand nu ai , serviciu stabil, intelegere si nimic stabil in tara, oare nu e logic ca in lipsa culturii sanatoase romanul ajunge sa se ascunda de natia din care face parte?
2. Spartul semintelor pe banci din fata casei sau oriunde in fata blocului.
Romanul a ajuns sa se specializeze in frecatul mentei cand nu are ce face. Si dracul cand nu are ce face isi inoada coada asa ca a trebuit sa faca fiecare ceva sa tina de foame la matz si sa umple timplus. Puscariasii cresc gandaci, scobesc sapun si construiesc case din bete de chibrit Romanii socializeaza, sparg seminte si beau. O fac din lipsa unui serviciu multumitor si ma intorc punctul 2. Unii se duc la pescuit(nesportiv ci de foame si apoi pasiune) altii stau la spartul semintelor pentur altceva nu au vazut in ultimii 20 de ani cum nici in cei 60 de ani dinaintea lui '89 nu prea au avut ce sa invete. Ba mint! Au avut. Furt de cereale, produse industriale, alimentare si oameni. Oare nu e logic ce se intampla?
3. Mentalitatea romanului
Romanul are o singura calitate si probabil destule defecte dar avem cea mai tare calitate din toate. Supravietuirea! "Da-ti ne ploaie,da-ti ne vant, suntem ai dreacu de rezistenti ...".Parazitii au spus-o foarte bine.Suntem dati dracu de rezistenti cand vine vorba de a crapa. Cred ca Raspuntin a venit aici pentru studii de specialitate in supravietuire. IN zonele calamitate au nevoie de impuls nu de bani sau alimente. Un lider, o figura ce impune respect, seriozitate, datorie si compasiune sincera face mai mult decat orice ajutor material. Cum dracu' se face ca uimeni nu invata nimic din religie! Figura centrala de tatuc(nu ala cu nasu rosu si mustata!) sau de ideal omenesc bate orice obstacol. Vrem ca sinistratii sa-si construiasca singuri casele de chirpici dupa potop sau inundatie dar ei nu au bani pentru 3 aspirine. Ce domne..sa puna osul la treaba! Pai sa puna dar daca nu dormi 48 de ore si nu maninci o masa calda ai sa intelegi ca e foarte greu sa te urnesti sa reconstruiesti casa aia de chirpici. Acum cu zapezile vin unii eroi(se stie el) si spun(e) ca a(u) vazut cum taranii stateau la birt si nu la lopata.Probabil sunt cazuti in cap daca isi inchipuie ca 4M de zapada se dau la lopata. Nici o masina indiferent de sutele de cai putere sau cuplu(e chiar mai important asta!) nu au reusit sa razbata printre troiene. Cu siguranta taranii puteau.
Mentalitatea asta de aratat cu degetul ca ala e mai prost decat mine nu putea sa aiba loc decat in mintea celor care cred ca le-au vazut pe toate si e deja mare mahar in psihologie si relatii interumane.

Eu nu am serviciu momentan si as pleca cu mare placere in voluntariat la lopata in Vrancea(sau oricare alt judet) dar unde sa ma inscriu? Cine ma transporta pana acolo?
Ce maninc? unde dorm? Cine colecteaza banii luati pentru hrana si adapostul meu stiind deja ca mai marii judetelor si localitatilor fac contracte fara licitiatii in situatia de fata? Unde e armata? Aia au pregatire speciala nu jandarmii!

Isi mai aduce cineva aminte de reportajul de la iRealitatea in care se spunea despre o antropoloaga americanca din '40 si raportul sau catre forurile de antropologie sociologie si comportament? Sau mai bine zis forurile servicilor secrete de manipulare prin metoda religioasa.

Romanii sunt singurii care au limba(mostenirea lingvistica nu organul) cea mai curata. Romanii sunte cei mai harnici daca le dai un strop de speranta. Romanii se educa singuri daca au ce sa manince. Romanii devin cei mai corecti oameni(nu ca acum sunt haimanale)daca si conducatorii(neromani) ar afisa respect in loc de masini blanuri, genti, pantofi cu toc si analfabetism.
Aceasta situatie aparent degradanta pentru societate nu face decat sa se intample ca in razboi. Aduce oamenii mai aproape iar legaturile nou create sunt la rang de camaraderie si sacrificiul sinelui pentru cel de alaturi.

Pana atunci romanii arata conform versurilor pentur ca asta am vazut in ultimii 80 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu