sâmbătă, 10 martie 2012

Romania in interbelic - intre mit si realitate

Fragment dintr-o carte de Nicu Porsenna
1937.

"Ca si pe timpul lui Dinicu Golescu, satele sint exemplare tipice de mizerie, ignoranta si boli. La orase, o vaga fata de civilizatie. Cateva cladiri mari pe strazi murdare (unde toate gradinile au fost nimicite), cateva automobile - tot mai putine - venite pe de-a-gata din fabricile straine. Si subt aceasta pojghita de Occident, aceeas colcaire de viata primitiva.

Nicio lucrare publica, niciun kilometru de cale ferata nu se mai construiesc. Drumurile noastre au ajuns ca in junglele Africei.

Astazi nu se mai jefueste taranul, ci bugetul public. Partidele politice, organizate ca cete de prada, numesc pe toti membrii lor in slujbe de stat. Aceasta armata de functionari inutili neputand fi platita, sint tintuti toti cu lefuri de saracie, siliti sa traiasca din mita si bacsis. Marii slujbasi gasesc insa mijlocul de a deveni "milionisti cu palaturi", in paguba negresit a pungii contribuabilului. Tot de acolo se strang averile fabuloase ale oamenilor politici, ca pe timpul vizirilor.

[...]

Din pricina slabiciunii noastre, comertul si industria sint in mina strainilor; leul e o moneda ridicula; standardul vietii e jos de tot. Prin coruptia organelor administrative, incetatenirile cu acte false au sporit considerabil numarul, deja enorm, al minoritarilor.

[...]

Incapacitatea si spiritul de prada al conducatorilor nu e cauza, ci efectul starii generale de lucruri; acesti nepregatiti, acesti exploatatori sint doar produsul mediului obstesc, de un nivel intelectual si moral atat de scazut. Cu stiinta, sau poate inconstient, ei lasa tara sa se descompuna, sa piara.

[...]

Pe ruinele interesului obstesc creste tare ca maracinele interesul personal, egoismul omului intors la natura primitiva. E disparitia dezinteresarii eroice, e imoralitatea si coruptia publica devenita sistem...

Admirabilele noastre legi, copiate dela straini, nu se aplica niciuna, cand e vorba de sanctiuni impotriva delicventilor publici. Cator oameni politic imbogatiti peste noapte - si cercetati de Curtea de Casatie - li s'a recunoscut obarsia impura a averii? Niciunuia! Toti au fost gasiti imaculati!... Putregaiul e intins de sus pana jos, patruns adanc. E cangrena sociala, fara tamaduire. Unei asemenea societati nu-i ramane decat sa moara, iar cadavrul ei sa ingrase pamantul pentru nasterea alteia...

[...]

Idealul rase noastre a devenit castigul fara munca, superficialitatea, spoiala. Intr'un cuvant, lipsa de efort. Nu e de mirare ca daca-ti trebuie un lucrator care sa-ti strice instalatiile, un secretar care sa-ti incurce treburile, un avocat care sa-ti piarda termenele proceselor, se impune sa-l alegi roman. Il vrei serios si capabil? E nevoie sa-l iei strain.

[...]

In neamul nostru, in orice ramura de munca, omul staruitor, corect, inzestrat cu constiinta profesionala, este exceptia; lenesul infumurat, "desteptul" superficial, este regula. De aceea strainii ne-au inlocuit pretutindeni in comert, unde se cere initiativa, staruinta, energie.

Cu aceasta mentalitate si psihologie, locul nostru in Europa este foarte straniu. Vecinii ne detesta: cei care au de revendicat teritorii dela noi ne urasc pentru aceste teritorii (ungurii, bulgarii, rusii); ceilalti (polonii, sarbii, si poate cehii) pentru slabiciunea si coruptia noastra. Toti acesti vecini, nu atat de transcendental de "destepti: ca noi, sint insa darji, tenaci, mandri, infinit superiori noua prin caracter. Romanul este complet lipsit de mandire omeneasca, cetateneasca si nationala.

[...]

In prima tara din Europa, noi sintem ultimul popor din Europa! Concluzia se impune dela sine: daca nu ne schimbam, vom pieri.

E o iluzie sa credem ca noi, o aglomeratiune urbana in plina descompunere morala, rezemata pe o massa taraneasca primitiva ca pe vremea Scitilor lui Dromichet, si lipsiti cu totul de solidaritate etnica, vom putea rezista multa vreme expansiunii centrifugale a 5 milioane de minoritari (dintre care 2 milioane ovrei), formidabil armati in lupta pentru existenta, avand in coasta natiunea tare si civilizata din care s'au desprins: ungurii Ungaria, iar rusii si ovreii U.R.S.S.

In scurta vreme vom fi mancati de vii."Sursa: http://resboiu.ro/forum/index.php/topic,83.0/topicseen.html

PS. Nimic nou la orizont. Poate asta e destinul nostru. DABDA- Kübler-Ross. Oscilam intre primele 2. Si atat!

3 comentarii:

 1. Eheee, sa fi trait astazi domnul PORSENNA!

  RăspundețiȘtergere
 2. Apropo, banuiesc ca esti la curent cu asta:

  http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Dan_Sova-evrei-inchisoare-judecata-MCA_Romania-Victor_Ponta-PSD-USL-yahoorss_0_659334515.html

  RăspundețiȘtergere
 3. Da am citit si nu face decat sa confirme acelasi lucru ca pana acum. Multi sunt vanduti, indiferent de nume sau orientare politica.
  "iar rusii si ovreii U.R.S.S." Cred ca se vede destul de clar ca nu sunt singurul care a vazut magaria ashkenazilor. Denigrarea e una din armele lor principale. Dar nu am inteles ce p**da masii vroiau coloratii autohtoni? Sa inteleg ca am avut dreptate ca urmatorii evrei ai holocaustului vor fi tiganii? Sunt un pic nedumerit si ma gandesc cu groaza ca este adevarat.

  RăspundețiȘtergere