vineri, 6 aprilie 2012

IQ

Cititnd un articol destul de plictisitor si fara date exacte in ce priveste IQ-ul, as mai adauga alte lucruri.
http://www.infopsihologia.ro/2012/04/coeficientul-de-inteligenta/

1. Coeficientul de inteligenta reiesit in aceste teste nu scot la iveala creativitatea. Presupun ca nici nu se doreste.
2. Coeficientul de inteligenta scade dupa varsta de 26 de ani daca ai tendinta naturala de a ajunge o leguma in fata televizorului. In cazul in care ai o avida curiozitate pentru carti si studii presupun ca realitatea este alta. De fapt incep ca cred ca nu mai presupun ci sunt sigur.
3. Acest IQ nu are nici o legatura cu succesul multor oameni. Daca in schimb vorbin de EQ scoatem din context capacitatea matematica a creierului. Scoatem si logica din tot contextul pentru ca sincer sa fiu, ma indoiesc de capacitatea unor indivizi romani destul de potenti financiar stiu sa rezolve probleme matematice de liceu. De altfel nici capacitatea de a face trecerea de la general la particular si invers sau de la abstract la concret. Capacitatea omului modern tinde spre o categorisire generala neluand in calcul si alte capacitati ale sale. Din cele 4 tipuri de predare nici unul nu detine suprematia in vreun domeniu. Fiecare om are o anumita structura pe care isi pliaza domeniul de invatat.
Articolul original incepe foate interesant cu nivelarea intelgentei globale dar mai tarziu apare ca fiind impartial. Pacat. Era atat de frumos inceputul si darea pe fata a aramei...

Teste pentru IQ sunt bune pentru cei care au nevoie de reafirmarea capacitatii individului(narcisistii, egoistii, alienatii mintal, sociopatii, etc) dar in realitate ceea ce conteaza in succesul oamenilor este capacitatea de a relationa cu ceilalti si nu cate operatii matematice pe secunda faci. Din contra. Cu cat esti mai capabil sa procesezi informatia matematica cu atat ai mai multe lacune in ce priveste realtionarea si viata sociala. Vezi autistii si alte afectiuni psihice.

Pana la urma nici EQ-ul nu conteaza cat de mare este ci doar capacitatea de adaptare la stimuli exteriori in contextul unei societati. Fie ea si de animale necuvantatoare. Conform poporului, smecheria(inteligenta) este capacitatea de a vedea potentialul unei situatii doar cu 5 minute inaintea celorlalti. Nu cu 100 de puncte ca sa ajungi MENSA. Aia sunt calculatoare ambulante.

Cand or sa apara teste de verificare a creativitatii l-as intreba pe Tesla pe Eminescu de unde au avut atat de multe idei despre masinarii si versuri.

Sfarsit sau va urma. Inca nu m-am decis...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu