vineri, 13 aprilie 2012

Lume...I

Nu stiu cati au auzit de Carl Sagan si mai ales cati din noii oameni au vazut seria lui despre lumea care ne inconjoara. Prin lume inteleg ca incepem de la universul nostru interior, trecand prin lumea fizica exterioara si pana la marginea universului cunoscut de om.
Drumul facut de Carl Sagan printre mintea umana de-a lungul timpului si cu salturi in diverse perioade istorice da un sens evolutiei umane. Atat din punct de vedere istoric cat si psihic. Aventura noastra prin viata ne duce catre drumuri uitate si placerea redescoepririi lor alaturi de regasirea unor raspunsuri ne face sa gandim mai mult. Atat din puct de vedere religios cat si umanist.
Omul nu este bun sau rau din nastere. Este asa cum este el iar in urma educatiei primite devine produsul societatii si al gandirii sale.
Desi sunt foarte multe lacune in versiunile oficiale ale istoriei, Carl Sagan merge si pe alte versiuni plauzibile neincercand sa aduca lumina in anumite aspecte ale vietii omului. Cum era de asteptat, omul de stiinta incearca prin intrebari sa gasesca raspunsurile la problemele omenirii. Nu problemele banilor si a politicienilor infecti ci doar drumul nostru spre implinire, intelegere, iubire si alte concepte care incep sa fie deja desuete pentru ca suntem plini de aroganta. Ca suntem infecti in starea de prostie generalizata a omenirii incercand sa cautam raspunsuri stupide despre cum ar trebui sa mearga lumea. Ne credem cei mai tari ever care au trait pe suprafata pamantului dar nu putem pricepe si intelege ca suntem doar o mica picatura de apa intr-un ocean pe care nici macar nu-l putem imagina.
Care e rolul nostru? Ce cautam noi aici? Suntem singuri in Univers? Care este adevarul suprem? Si multe altele.
Noi cautam raspunsuri in metodologia invatatilor timpului trecut(unii inventati altii reali)si a venerarii indivizilor in loc sa ne concentram pe ideologie. Cautam idoli si nu concepte. Vrem mai degraba oase albite inchise in racle de clestar decat sa invatam idei. Suntem ami ancorati in material mai mult ca niciodata. Vrem moaste pline de balele mortaciunilor in devenire decat concepte. Vrem mai mult cladiri impunatoare decat oameni mai intelegatori. Vrem mai mult..vrem mai mult... Aceeasi veche placa despre acumulare desi toate moastele au spus ca mai mult inseamna mai prost. Vrem sa avem nu sa fim.
Vrem D2, ZDP-189(si restul...) dar nu vrem exact ce conteaza cel mai mult. Exact ce nu costa si ce nu are greutate fizica.*

* Se stiu ei care sunt.

Spre deosebire de anumite serii de filme care incearca subtil o anumita tendinta(impusa) de evolutie umana, seria Cosmos aduce ca dovada, experienta omului in diversele sale ipostaze istorice. Fie ca vorbim de antichitate, evul mediu sau perioada moderna, seria incerca o metoda diferita de a vedea lumea. Prin metoda stiintifica rece care poate da respunsuri clare dar din pacate, nu ne satisface orgoliul si egocentrismul specific omenesc. Nu suntem buricul lumii la fel cum Pamantul nu este centrul Universului.
O serie superba si din pacate inca de actualitate pentru ca tendinta umana este de a repeta istoria. Cel mai probabil vom repeta The Dark Ages pentru ca ignoranta si prostia au ajuns iar la grad de virtute.
Vizionare placuta:

1 "The Shores of the Cosmic Ocean"


2 "One Voice in the Cosmic Fugue"


3 "The Harmony of the Worlds"


4 "Heaven and Hell"


5 "Blues for a Red Planet"


6 "Travellers' Tales"


7 "The Backbone of Night"


8 "Journeys in Space and Time"


9 "The Lives of the Stars"


10 "The Edge of Forever"


11 "The Persistence of Memory"


12 "Encyclopaedia Galactica"13 "Who Speaks for Earth?"

Un comentariu:

  1. interesant , mai ales ca prezentatorul are si ceva background in spate , nu ca celalalt mare "cugetator" nassim haramein care a fost eliminat si din wikipedia ...

    RăspundețiȘtergere