sâmbătă, 26 mai 2012

Puterea cuvintelor

Toti oamenii folosesc cuvinte mai mult sau mai putin uzuale si fiecare isi dezvolta un vocabular de baza cu care va comunica in societate. Majoritatea indivizilor cu studii medii sau primare folosesc un bagaj minim de cuvinte cu care sa poata relationa in societatea din care fac parte. Altii merg la scoala pana la adanci batraneti si/sau citesc carti diverse care le imbogatesc bagajul de cuvinte din vocabularul personal. Multe cuvinte auzim in fiecare zi insa indiferent de pregatire, putini inteleg adevaratul sens al cuvintelor. Sunt cuvinte care au semnificatii moderne, desi la origine aveau cu totul alt sens. Anumite cuvinte, indiferent de limba au acelasi gen desi nu fac parte din aceeasi limba sau grup de limbi. Putem lua de exemplu latina si/sau franceza cu care impartim anumite cuvinte cu aceleasi intelesuri. Aceste aspecte nu ne intereseaza. Ci doar acele cuvinte care nu au nici o legatura istorica sau etimologica cu alte limbi. Exista cuvinte in engleza, indiana sau romana care au acelasi gen si totodata sunt cuvinte care au mai multe intelesuri. Din indiana(mai multe dialecte) putem lua foarte multe cuvinte comune cu romana dar si din albaneza stiind ca in antichitate ne putem lega de arieni si daci cu un vocabular comun. Lasam deoparte aceste cuvinte si mergem mai departe la banalul "absovire" care astazi inseamna sfasitul unei scoli dar in trecut insemna altceva.
ABSOLVÍRE s. 1. absolvență, isprăvire, terminare. (~ unei școli.) 2. cruțare, iertare, scutire. (~ de o obligație.) Conform dex: http://dexonline.ro/definitie/absolvire
Dar si
A ABSOLVÍ2 absólv tranz. 1) jur. (acuzați) A scuti de o pedeapsă; a ierta. 2) rel. A elibera de păcate; a ierta. /Modern folosim absolvire pentru situatia in care terminam scoala. IN trecut foloseam termenul pentru iertare.
Legatura dintre cele 2 forme de a termenului tine de fiecare sa inteleaga de ce este inca in uz cu intelesul modern cand in realitate intelesul sau este pervertit odata cu trecerea timpului si acumularea de titluri academice inutile. Obligatia fata de scoala ne arata cat de mult punem accent pe lucrurile impuse in contrast cu ce ne dorim noi ca indivizi.


Restul de cuvinte, sa caute fiecare. Sa gandeasca cine poate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu