joi, 10 mai 2012

Uups...

Din ciclul: Mai m-am gandit.


În plină indiferenţă generală, guvernul israelian a recunoscut că preşedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, nu a spus niciodată că ţara sa vrea 'să şteargă Israelul de pe hartă...'. Nu a existat vreun comunicat oficial în acest sens, dar sursa, modul şi contextul nu lasă loc la îndoieli: cel care a spus-o este vicepremierul israelian, Dan Meridor (din partidul Likud, al lui Benjamin Netanyahu) care este şi ministrul informaţiilor şi al energiei atomice, cu alte cuvinte, 'o piesă grea' a cabinetului israelian, notează joi ziarul Las Provincias.

Şi a fost spus în faţa celui mai important mediu informativ arab, televiziunea Al Jazyra cu milioane de telespectatori care a difuzat de mai multe ori interviul, la sfârşitul săptămânii trecute. Lumea a aşteptat în zadar o precizare a ministrului Meridor, care a şters cu buretele una din afirmaţiile cele mai controversate şi de succes ale luptei politice şi propagandistice israeliano-iraniană. Meridor a dat toate detaliile: la o conferinţă desfăşurată la Teheran în 2005, cu tema 'O lume fără sionism', preşedintele Ahmadinejad, care l-a citat pe ayatollahul Khomeiny, a spus că 'Israelul este o creaţie anti-natură (...) şi nu va supravieţui...'. Meridor a recunoscut în faţa ziaristului, Teimur Nabili, că într-adevăr liderul iranian nu a spus niciodată că Iranul vrea să şteargă Israelul de pe hartă. 'L-am interpretat greşit Ahmadinejad', a spus el până la urmă.

Contrar a ceea ce ar putea gândi un cititor mai puţin familiarizat cu astfel de declaraţii, trebuie amintit că televiziunea Al Jazyra, proprietate a emiratului Qatarului, este un post polivalent, greu de catalogat şi care a intervievat mulţi israelieni de marcă, fără poziţii partizane sau cenzură. După cum trebuie avut în vedere şi faptul că ministrul nu a făcut întâmplător această afirmaţie şi că şi-a cântărit bine vorbele, înainte de a face o asemenea declaraţie.

Mai ales că şi-a pus în dificultate guvernul, presa, aliaţii mediatici ai Israelului în lume şi înainte de toate pe şeful său, premierul Netanyahu, care a agitat de multe ori presupusa ameninţare şi de la care, de-acum încolo, vor trebui să se abţină mulţi oameni relevanţi ca de exemplu senatorii sau congresmenii americani, care sprijină necondiţionat Israelul.

A fost prezentată ca şi cum ar fi fost o chestiune minoră, fără comentarii, o iniţiativă particulară a unui ministru foarte respectat în cabinetul de securitate şi care a coincis, surprinzător, cu relevanta reuniune a G-5+1, cu Iranul la masa negocierilor privind programul său nuclear. Guvernul lui Netanyahu nu apreciază deloc obstinaţia cu care Washingtonul şi-a impus criteriul de abordare a tensiunii cu Iranul, în mediile politice şi diplomatice, şi a urmărit mai mult cu grijă decât cu plăcere primul succes al reuniunii de negociere de la Istanbul de la sfârşitul săptămânii trecute.

Reacţia generală a presei israeliene este că Iranul, fără a face concesii substanţiale, a reuşit din nou 'să cumpere timp' şi să-şi continue eforturile programului nuclear suspectat de obiective militare. SUA au anunţat că guvernul israelian a fost 'informat complet şi în orice moment' de cele discutate şi au reamintit că preşedintele Obama refuză să retragă de pe masă orice opţiune, chiar şi militară, pentru a înfrunta problema. Toate acestea adaugă un nou interes şi un iz de mister afirmaţiei lui Meridor, care în marile ziare israeliene nu a meritat comentarii. O posibilă explicaţie ar putea fi că Meridor este un politician de centru, aparţinând sectorului realist şi moderat al guvernului israelian.

După o ştire Agerpres

Sursa: http://www.epochtimes-romania.com/news/israel-iran-si-ministrul-meridor---150498
Deci pana la urma Iranul nu e Irak...huh? Bine ca mai v-ati gandit voi asa putin.

SI ca sa se inteleaga iar cine sunt acei cercetatori britanici:
http://www.epochtimes-romania.com/news/marea-britanie-va-urmari-cu-atentie-cum-va-sustine-noul-guvern-strategia-anticoruptie---153178
Bineinteles de la aceeasi sursa Epoch.

Vorba SRI-stului de la intalnirea cu dictachioru: Ha ha ha, sa mori tu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu