vineri, 26 octombrie 2012

2012 spre SF


    Nu stiu altii ce prefera dar eu sunt un mare fan al filmului Star trek the next generation. Stiu ca suna cacamericanesc cu preferintele mele in ce priveste pasiunea pentru filme dar din pacate pentru cei care comenteaza pe sideways nu este asa. Presupun ca trebuie sa explic si de ce nu este cum cred unii. Pai sa-i dam drumul dar nu inainte sa incep o mica paralela despre ce si ce vorbesc in/de filmul asta cu legatura stransa despre anul in care suntem si ziua mult prea trambitata, 21 decembrie.
1 Star trek mentioneaza in episoadele sale diverse lucruri extrem de interesante si desi seria s-a terminat acum multi ani se specifica niste concepte politice actuale precum si pe cele de viitor.
2. Sunt episoade in care se mentioneaza fazere, Beam me up Scotty(asta e din seria veche), nave stelare, viteza supeluminica si altele de genul asta SF. Problema e ca daca ne ancoram in fatada acestui film s-ar putea sa nu vedem si ce se mentioneaza printre replicile actorilor. Ca orice maniac prefer cateva episoade care arata cu foarte mare exactitate fricile umane, potentialul omului de rand precum si aspiratile umanitatii in ce priveste atat marea masa cat si mica elita din varful piramidei. Putem merge pe psihologia abisala si probabil putem intelege mai multe precum si pe PST pentru a pricepe cat de cat mintea umana si inconstientul colectiv. Nu mult dar macar ceva. Marea masa a prostimii pamantene prefera sa creada ca suntem undeva pe ultima suta de metri de creatie galactica a omului actual si fantastic sau nu se potriveste exact cu povestea din episodul Trasnfigurations (sezonul 3 ep. 25) in care un individ fuge de persecutia unei elite conducatoare care apeleaza la forta bruta si impiedica evolutia normala a populatiei zalconiene(Zalcon era planeta respctiva) catre fiinta superioara atotstiutoare plus alte calitati dumnezeroesti sub forma unei entitati energetice de culoare galbena. In plus de aceasta chestie trebuie mentionat ca doar unii dintre locuitorii acelei planete puteau accede catre lumina dar nu toti. ;) Eu vad o mica segregare dar ce conteaza parerea mea? Vorba mare: Don't worry my friend it's going to be allright! Super cacamericanesc. Si la sfarsitul lumii "it's gonna be fuckin' allright"; la fel ca supravietuitorul care-l mangaie pe cap pe ala care da coltul: "It's going to be allright!" Fuck yeah!
3. Alt episod, Up the long ladder(sezonul 2 ep. 18) prezinta separarea unei flote de "anacronisti" undeva prin secolul 22(2123 dupa cristos?) dupa cel de-al treilea razboi mondial de marea masa a pamantenilor pentru a forma o noua colonie de pamanteni oriunde in marea neagra a cosmosului. Ei operau dupa filozofia unuia numit Liam Degan mare om neotranscedentalist care predica in vafoarea revenirii la o viata mult mai simpla iar omul traieste intr-o comuniune cu natura si nu impotriva ei. Va suna cunoscuta asta astazi in 2012? Tot in acest episod se pomeneste despre one loose aliance ceva asemanator cu UE dar mult mai tarziu. Hegemonie europeana si alte cacaturi.I don't know if i want to be Eve este o vorba mare din episodul asta. Ceva de genul:daca vrei sa faci ompleta trebuie sa spargi niste oua; iar americanesc.
4. Alt epison interesant este cel din sezonul 3 cu numarul 4. Se numeste Who watch the watchers si este vorba de o planeta(Mintaka 3) care este locul de observatie al unei rase de protovulcanieni de catre niste cercetatori(nu se spune daca sunt aia britanici de care tot citim noi astazi) dintr-o caverna camuflata undeva pe inaltimi ametitoare. Totusi sa revenim la subiect si sa recunoastem ca niste protovulcanieni care erau foarte cerebrali in apoca lor de bronz aveau totusi arcuri recurve compound(?) dar traiau in colibe. Cunoasteau intelesul stelelor si pozitia lor pe cer dar nu stiaiu nici ei(ca si pamantenii de altfel) prea multe despre starea vremii si folosirea forecast-ului in vederea prevenirii pierderilor umane si materiale in urma inundatilor. Tind sa cred ca erau moldoveni astia sau cel putin rude indepartate cu ei de nu reuseau sa citeasca in stele. Tot astia, protovulcanienii desi nu credeau in fiinte supranaturale(doar erau cerebrali si nu superstitiosi) un singur cretin din sat reuseste sa futa tot mersul ateu si sa aduca in atentie pe atotputernicul si omniprezentul Picard. Adica The Picard sau Picardul. Un fel de Dumnezero pamantean. Ce totusi trebuie scos din context este faptul ca acesti primitivi aveau cunostinte pe care nici oamenii nu le aveau in epoca de bronz desi oamenii au construit piramide cu dalti de bronz si au taiat blocuri de granit negru, rosu si marmura alba cu sfori impreganate cu nisip. Pana la urma filmul e facut de oameni si nu de mintakeni. Trebuia sa fim noi mai smecheri. Iarasi este interesanta locatia Mintaka pentru ca desi se stie ca steaua asta este in centura lui Orion si avem destul de multe povesti antice ce arata spre constelatia asta. Ciudat e ca roddenberry a ales protovulcanieni in loc de protoumani. Eventual putea sa spuna ceva in legatura cu missing link dar din pacate Gene a dat coltu' si presupun ca e allright pentru el acum.

5. Episod cretinoid este cel in care Picard isi aduce aminte ca putea sa fie comparabil cu descoperitorul Troiei(o fi oare grandomanie?) si porneste pe urmele fostului lui profesor de arheologie. Ca sa fie drept un mare rahat uman si cu tendinte creationiste se ajunge la finalul episodului sa se inteleaga ca de fapt toate vietatile umanoide din galaxie(probabil si din univers) sa fie create(?) de o rasa fara urechi si palida care dupa ce au cutreierat intreaga galaxie si nu au gasit pe nimeni ca ei au decis ca copii lor(misto cacofonia) ca aiba frati si eventual sa se inteleaga intre ei ca fratii. Cand tu mie cand tu tie. Realitatea e ca toate rasele prezente(romulani, cardasieni, klingonieni si oameni) au revelatia ca provin din aceeasi celula si ca sunt monozigoti modelati ulterior dupa educatia primita in mediul planetelor lor. Cam dupa ce a zis John Watson cu modelarea psihicului uman dupa bunul plac al cercetatorului. Nici aici nu se spune daca parintii umanoizilor din galaxie erau aceiasi cercetatori britanici.
Vorba mare probabil exista dar eu n-am gasit-o. Inca.
Momentan atat despre confuzia serialului, a disonantelor cognitive si a entitatilor omnipotente Q care paradoxal prezinta o elita(e ceva cu elita asta in cultura umana) care modeleaza universul dupa bunul lor plac. Cel care le fute timpul si mintile oamenilor e unul nesimtit, arogant, grandoman si experimentator de oameni ca un copil pe seama furnicilor. Eu vad deja intr-un fel ..voi cum vedeti?
PS. Organizatia cu sediul pe Pamant este Federatia planetelor unite (FPU, SUA sau UE -same shit) si este localizata in sectorul 001(coordonate militare alte galaxiei) cu sedii la Paris si San Francisco. Dar stiati astea deja ca doar am cititori culti. Putini dar culti. sac!
PPS. Tot nu m-am prins cum trebuie scris in rahatul asta de fatada al bloggerului fara spatiile alea. M-am prins intre timp dar nu de la liniute ci de la codul html ;)

Un comentariu:

  1. Banuiesc ca stii de cazul lui gary mckinnon.... Star trek e cum nu se poate mai real, de-aia l-au inchis fiindca a dat in vileag totul, evident, bine ca nu l-au extradat in cacamerica....

    RăspundețiȘtergere