duminică, 8 septembrie 2013

Istorie si cultura rastalmacita?

   Astazi vreau sa scriu despre istorie si anumite apucari in directia comportamentului uman care poarta numele pompos de cultura mostenita din antichitate. Realitatea este mult diferita, strambata si schingiuita pana astazi si ca sa fiu in concordanta cu ce scriu de obicei, este in concordanta cu interesele unor grupuri de indivizi. Ca sunt istorici, iezuiti rebrand-uitzi sau doar oportunisti va ramane de descoperit pentru noi si generatile viitoare.
Ne credem evoluati si mult deasupra anticilor care stiau sa constriasca piramide din blocuri de granit de 2 feluri si ceva marmura. Pe langa faptul ca granitul are anumite proprietati magnetice si electrice iar marmura este izolatorul, eu pot deduce simplu cu neuronul meu stingher ca folosea la ceva anume legat de niste curenti electrici si probabil ceva magnetism. Putem adauga pe langa aceste lucruri si anumite legi(nu stiu cum se numesc) cae dovedesc ca pen un experiment reusit ai nevoie de niste dimensiuni obligatorii air orice alta lungime sau volum diferit va da alt rezultat. Cum umanitatea nu isi permite experimente cu o piramida full scale din lipsa banilor cred ca nu vom vedea prea repede la ce folosea. Putem doar specula. Hai sa o dam in unele mai aproape de ziua de azi.
1. Suntem in anul 2013. Corect nu? Gresit! Foarte gresit pentru ca incazul incare ne referim doar la 2013 ca perioada trecuta de la nasterea lui Isus. BUn asa dar este un calendar gresit din mai multe puncte de vedere.
 Lumea este muuuult mai veche de atat iar luarea ca referinta a unui singur punct istoric inseamna ca cineva are de ascuns ceva sau chiar nu ne intereseaza ca specie ce a fost mai inainte de asta.
 Conform calendarului iulian si gregorian(care de altfel au fost create niste baieti din conducere) nu se pupa cu multe date si calcule penutr ca fiecare are punctele lui slabe si gauri negre. Totusi, pe oricare dintre ele le luam la puricat, lipsesc niste perioade si nu de cateva zile sau ani. Mult mai mult.
Cautam planete la distante de ani lumina dar in realitate un an este cat? 365 zile?  Daca gresim groaznic cu numarul luni calculul unor locuri in galaxie? Ipotetic vorbind: Daca am avea capacitatea sa calatorim la Proxima centauri vom avea destul timp si combustibil? Normal ca da. Oare?

Mesopotamia si/sau Babilonul s-a(u) daramat cu mult timp de a veni noua civilizatie care exista si astazi; parca asa se preda la scoala. Oare asa e?
 Asa cum stim din niste carti negre ca locul era punctul strategic de intalnire al unor rute comerciale globale. Pare ca Mesopotamia era intr-o zona importanta comercial, politic, cultural si religios. Oare Codul lui Hammurabi nu seamana cu o alta scriere luata ca fiind litera de lege a altui popor din zona? Putin de tot mai la vest pentu ca avea si deschidere la tarmul marii.
Egiptul era si mai vechi nu? Iştar cu Easter este o coincidenta? Dar fertilitatea data ce aceeasi Iştar legata de menstra femeii umane si reimpropatarea sangelui in primavara tot coincidenta?  Daca tot vorbim de religie oare Great Bull of Heaven din timpul lui Ghilgameș sa fi fost oare ceva legat de era taurului? Caci daca este asa calculul calendarului este varza! Da' rau!

Acum hai sa aduc in discutie si alte cateva interesante curiozitati. Babilonienii erau foarte interesati de cer, stele si profetii. Astazi sunt 2 ramuri ale gandirii umane. Total diferite. Una este stiinta stelelor si anume astronomia iar cealalta este vrajitoria sau superstitia. Babilonienii stiau ca animalele au comportament ciudat dar previzibil. O fundatie de cladire noua era buna si cladirea rezista in timp daca anumiti caini dormeau la baza cladirii. Astazi numim asta ca adapost pentru maidanezi. Daca un caine alb statea in fata ta in mijlocul drumului trebuia sa te astepti la o nenorocire acasa la tine.  Astazi(sau mai bine zis pana astazi) erau considerate superstitii si toate gandurile de acest gen erau negate si uneori pedepsite. Mai nou stiinta derivata din aceste superstitii arata adevarul unor forte putin intelese ale lumii.
Metafizica devenita fizica cuantica par examplu? Dumnezero? Nope dar camp elctromagnetic da. Credinta? Nici. Dar convingere oarba da.
Gandim in tipare religioase si nu altfel. Suntem in lumea condusa de religie si mult timp va ramane asa. De ce? Pentru ca e mai usor sa dai vina si/sau meritele pe altii decat sa te maturizezi in gandire si acceptare al unor lucruri evidente.
Suntem victimele proprii gandiri si oricine vine cu o gandire diferita il rastignim, biciuim si il aruncam in prapastie. Adevarul doare si nu ne putem dezvolta ca specie. Trebuie sa luam in considerare din istorie si un alt aspect. Zona Mesopotamiei si a Egiptului nu sunt diferite dar astazi luptele pen putere in zona sunt mai evidente decat am vrea sa credem sau sa vedem. Oare totul este intamplator?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu