sâmbătă, 2 noiembrie 2013

Totul la 180 grade sau schimbarea paradigmei

  Uneori am cateva ganduri geniale(sau paranoide dupa unii) despre ce si cum trebuie sa fie schimbarea in bine a entitatii umane. Spun in bine penut ca orice sistem cunoscut de actuala civilizatie reprezinta o varianta de trai in care un grup mic si exclusivist de oameni au acces la unele informatii si metode pentru manipularea marii majoritati. Spun manipulare si nu conducere deoarece conducerea inseamna munca unui sef de echipa,  frate mai mare sau parinte care pune umarul la trasul carutei alaturi de echipa plebei pe cand un manipulator face orice este posibil numai sa nu ajute cu nici macar o vorba sau actiune in a misca aceeasi caruta.
Este logic si natural ca eu nu am descoperit apa calda ci doar perpetuez aceeasi idee de imbunatatire a conditiei umane in contextul unei societati ce se vrea evoluata moral si legal desi legal este un concept abstract si pueril care se vrea a fi etic logic si normal in ochii tuturor muritorilor. In realitate legea este o alta forma de manipulare a maselor. Anarhia doveste ca nu legalitatea sau moralitatea este piatra de incercare a civilizatilor precedente sau a celei actuale ci substanta materializata de educatie. Iar acea educatie nu poate fi rea sau buna bazata doar pe contraste ci este o forma a unei spoieli moralizatoare a omului etatist. Acelasi primitivism si setea de putere in fata elementelor naturii conduce omul astazi. Aceeasi forma de opresiune a celor care nu sunt de acord cu cel autopraclomat lider s-a numit secole de-a randul religie. Aceeasi forma de control al evenimentelor si al fortelor necunoscute izvorate din adancurile planetei si din sufletului uman am descoperit psihologia abisala si ce ne trage spre chinuirea semenilor nostrii spre satisfacerea sadica fiecarui muritor de a da cu cutitul si a implanta orice obiect ascutit in trupul fiecarui inamic imaginat de mintea bolnava sub impulsul instinctelor de a suprima indivizi nerezonabili cand vine vorba de convingerile noastre personale. Amestecam libertinajul cu libertatea. Amestecam dreptul de a face orice oricui care ne este impotriva iar  spoiala de civilizatie si moralitate ne obliga sa inventam legi moralizatoare bazate pe mituri cu personaje antropomorfizate si animale stupide. Astia suntem. Bestii, animale infectii putrede care se vor fiinte evoluate insa termenul de comparatie este bineinteles omul.  Ne comparam cu omul. Fie el din epoca de piatra sau povestile fantastice si profetice ale lui Jules Verne. Nu e rau sa punem in balanta ce am facut rau sa scoatem pe viitor si sa aducem lucruri bune si comportament egal fata de semeni insa omul nu este termen de comparatie cu omul ci cu orice forma de viata a acestei pietre albastre. Abia atunci ne vom vedea stiva de lemne din ochi insa sansele de reusita sunt din ce in ce mai mici pentu ca suntem preocupati de ce dumnezei are fiecare si planurile noastre de Lebensraum.
Sa revin totusi la sistemul defectos in care traim si formele de organizare culturala si sociala.
Astazi, sistemul de trai al omenirii este bazat pe scoaterea resurselor din pamant si consumarea lor. Atat! Suntem mai primitivi decat un paramec sau o euglena verde desi autotrofele nu merita tararea lor prin noroiul moralitatii omenesti. Sistemul de conducere al omenirii este bazat pe munca si rasplata. Suntem la fel de antici precum romanii cu plata lor de sare. De fapt suntem mai rau decat aia penu ca ei isi permiteau circul doar anumite perioade de timp. Noi o facem incontinuu si asta consuma resurse imense. Doar trebuie sa ne gandim cata electricitate consuma televiziunea si o sa intelegem 3 procente. Apoi vine infrastructura, logistica, tehnologia, aparatura, cablurile, emitatoarele, calculatoarele, oamenii, studiile si scolile, hainele si cosmeticele, investitile in reclame cu studile lor despre alta manipulare si extrem de multe altele.
Sistemul de munca si plata actual este o forma de ineficienta maxima cum numai oamenii puteau sa faca asemenea inventie stupida. Oriunde in lume fiecare om(intr-o lume ideala) munceste pentu a primii o oarecare plata in concept de capacitate de plata. Caci asta sunt banii. Un concept si o idee abstracta care modifica mintea umana sa se concentreze pe a scoate mai multi bani decat pe a modifica societatea spre o evolutie normala de crestere. De la mersul in 4 labe al unui copil spre o maturitate verticala si de la joaca inocenta si stupida la o responsabilitate fata de tot ce ne inconjoara. Urmariti orice pisica de langa casa omului si o sa vedeti diferenta dintre noi si responsabilitatea pisicii care vaneaza pe langa casa desi nimeni nu i-o cere si nici pe departe nu ii este rasplatita munca. Totusi aceasta pisica este oportunista insa nu deranjeaza omul. Omul este un oportunist fata de alti oameni si animale doar ca oportunitatea sa creaza victime, crime si genocid.
In mocirla actuala numita societate este omul care isi dedica timpul, mintea si trupul doar pentu o plata oarecare cu care isi  permite de cele mai multe ori sa perpetueze o stare generala proasta.  Aud multi oameni care spun ca e bine sa pleci in alta tara penut ca se plateste mai bine decat in Romania si munca chiar se plateste. Oau! Chiar asa?
Pai hai sa vedem cat de magica este aceasta gandire:
1. Munca in alta tara presupune niste bani, acte, timp, nervi, calatorie, stat printre altii care vorbesc o alta limba, luat suturi de la bastinasi(logic nu?) si cu multa munca sustinuta poti sa-ti cumperi pamant, casa, masina si ai o viata decenta pana mori. Mai ales daca nu traiesti mult.
2. Nu ai nevoie de acte penu ca suntem in UE sau doar cateva hartii care te vor ajuta sa te integrezi mai repede decat daca nu le-ai avea. Muncesti si in acest caz mult mai mult pentru acea casa, masina si patrat de pamant pe care iti cultivi rosia, cartoful si fasolea.
 Oricare dintre aceste variante inseamna sa pleci in pribegie si sa muncesti la un oarecarea altul care te plateste ceva mai bine decat la tine acasa. Si care credeam ca Jalal ad-Din Muhammad Rumi (eat your heart out Coelho) a spus-o mult mai bine despre comoara de la tine de acasa si nu aia din zari indepartate.
Sistemul nostru de trai este de tot rahatul pentru ca  investim in benficiul regelui, statului(asa cum a zis Ludovic 14) sau oricarei forme de conducere. Clar si logic am spune multi insa de ce? SI mai ales cu ce am inlocui aceasta iluzie cu o alta? Am inlocui-o cel mai probabil cu un totalitarism global ca doar spre asta se tinde. Am mai putea-o inlocui cu meritocratia penu ca deh doar cine merita sa conduca trebuie sa conduca. Numai ca cine ii desemneaza pe cel care conduce? Unii cu capacitate mai mica? E ca si cum am pune un profesor de limba romana sa desemneze un elev care sa conduca desi profesorul ar trebui in realitate sa conduca pen ca el stie cel mai mult. Daca totusi am dori sa promovam capacitatea de a conduce, cu ce am compara? Cu comunismul si cu capitalismul? Nu prea avem sistem de comparatie viabil deoarece asta este capcana gandirii umane indiferent de era. Gandim in alb si negru. Bun si rau si alte dualitati impuse de alti oameni. Deci despre ce vorbim?
Paradoxal avem nevoie de oameni care sa inteleaga si sa impuna diferenta dinre libertinaj si libertate si mai ales avem nevoie de oameni tineri si nu de batrani pentru ca desi batranii par aparent mai buni analizatori ai evenimentelor in realitate tinerii  nu sunt contaminati de frustrarile vietii. Cum oare puteti explica ca cei tineri mereu pornesc rascoale si vor schimbare? Cum se paote explica ca cei tineri inteleg mult mai repede si mai profund orice schimbare la nivel conceptual decat orice ilustru carturar hodorg? Cum este posibil ca tocmai cei tineri ca cada pe altarul jertfei si al sacrificarii in vederea impunerii sistemului batranesc de catre batrani?
Oare nu pare stupid ca cei care trebuie sa intervina ajung victimele precum in bancul cu cocosul tinar care cade in capcana celui batran de a-l alerga inainte de a primi haremul celui din urma? Nu predic masacrarea batranilor ci uciderea ideii de luare in considerarea asfatului batranesc doar pe premisa ca cei batrani stiu mai multe. Gresit si primitiv. Ginta si tribul  aramas la fel de adanc in gena noastra.
Am mai putea reprimi matriarhatul in falusiada actuala insa sexului frumos i-a crescut penisul imaginar mental care nu ofera nici o diferenta fata de jegul modern.

Per total avem nevoie de schimbare a gandirii consumiste, consumatoare de resurse si oameni.
Am putea reveni la statutul de fiecare cu pi*da ma-sii si fiecare comunitate sa-si poarte singura de grija astfel incat fiecare om din gramada sa fie obligat sa isi aleaga o activitate care sa nu vina in coflict cu ceea ce doresc altii  si in acelasi timp sa fie o activitate de care sa beneficieze fiecare individ la un moment dat din acea gramada de oameni.
Nu e primitivism si nu este reintoarcere la glie si sapa ci reformarea sistemului de gandire al omului care se vrea modern, moral si demn de admiratia vietii de pe pamant si univers. Daca s-o dovedi ca exista viata in Galaxie.


6 comentarii:

 1. BUNA,AM LUAT O HOTARARE:CAND FACEM UN AN CU SUNTEM, PUBLICAM UN ALMANAH CU PRODUCTIILE NOASTRE.
  ASA CA MISCA-TE SI FA BINE SI SCRIE

  RăspundețiȘtergere
 2. interesant.
  nu-l prelucra decat la cuvinte ca scriere ca ai multe greseli si dami-l

  RăspundețiȘtergere
 3. M-am oprit la "legea este o alta forma de manipulare a maselor."

  A existat vreodata vreo societate fara legi? Ca eu nu am auzit niciodata de asa ceva. Chiar si bacteriile se supun legilor selectiei naturale sau ale gravitatiei. Welcome to the Universe!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu vreau sa devin antagonistul convins (sunt deja) insa legile mentionate mai devreme nu au legatura cu societatea, cuibul sau musuroiul penutr ca nu sunt inventate si implementate sub presiunea pedepsei tocmai de catre societate, cuib sau musuroi. Legea gravitatiei nu este un edict suveran lumesc ci doar exista iar legea evolutiei selectiei naturale are nevoie de un numar imens de volume si tratate pentru a fi inteleasa de marea masa.
   Daca totusi vorbim de bacterii cred ca informatia despre selectia naturala pe care o detii este eronata. Bacteriile nu formeaza colonii spre a da legi de evolutie sociala iar daca totusi numarul lor creste exponential intr0un mediu dat nu este datorat vointei lor de coagulare a unei societati ci este doar dorinta de supravietuire. Cum tipul de supravietuire al bacteriilor este dat de numarul de membrii(strenght by numbers) si nu prin forme de organizare sociala te las sa decizi singur despre ce inseamna legile emise de catre entitatea nou formata in comparatie cu legile deja existente. E mult de spus insa cuvantul lege este strict legat de o oarecare ordine impusa organismelor inferioare de catre altele presupus superioare ori daca vorbim de gravitatie sau selectie naturala nu vad legatura cu edictele de a nu fura a nu ucide sau de a nu pofti la flagelul paramecului vecin. Totusi exista si o alta nege la fel de nescrisa ca gravitatia. Nici un animal de pe pamant nu isi omoara semenii din razbunare sau distractie. Singura optiune de crima unanim acceptata intre membrii aceleiasi specii este supravietuirea ori si in cazul oamenilor este acceptata dar sa nu divagam de la a da in cap pentu a manca vecinul la a da in cap pentu a-i fura nevasta avutul si asigurarea supravietuirii prin insusirea bunurilor celui omorat. Aia nu e supravietuire aia e crima care nu trece neobservata. As spune ca exista o oarecare lege imuabila care nu lasa nici un animal sa treaca neobservat daca foloseste optiunea clasica de a omori vecinul pentru a-i lua nevasta, pamanturile sau capra. Este valabila si in lumea animala desi nimeni nu stie cum se intampla sau cine priveste spre a pedepsi faptuitorul...se intampla!
   PS. NU incurca legile universului cu legile emise de organismele inferioare.
   PPS. NU cred ca Tiriac avea nevoie de supravietuire cand platea 300 Euro chirie pe un viloi in Primaverii cu lege data preferential doar pe 3 zile.

   Ștergere
  2. Dupa logica ta, tot ceea ce nu ai auzit tu sa existe, e imposibil sa existe, nu ?
   Oamenii de stiinta si-au dat seama acum vre-o 150 de ani ca legile gravitaiei, evolutiei etc sunt un pic diferite de "azi mi-a venit ideea ca toata populatia trebuie sa platesca 80% din venit ca sa se construiasca Casa Poporului in care sa locuiesc io si familia mea" - d'aia am revizuit vocabularul in stiinte si vorbim de teorii, principii si modele matematice in loc sa mai vorbim de legi.

   Ștergere
  3. Dragule, daca te macina vorba olteanului cand a vazut girafa afla cu stupoare ca nu-mi pasa. Am impresia ca uniidintre cititorii mei sunt prea jos si strans legati de materialism pentru a intelege concepte. Incearca sa faci un efort ceva mai mare pentru a intelege ca ma refer la concept si idei si nu la oameni si situatii. Oi fi eu prea vizionar cu un limbaj prea simplu insa trebuie sa intelegi ca nu toti pricep ce debitez. Pana acum am intalnit doar cativa oameni care inteleg prostiile mele. Poate ca suntem numai o mana de prosti sau poate ca marea masa este prea inchistata in cele lumesti.
   Draga wotan mai citeste totul de dooj'de ori ca poate poate... Cand am momente blonde citesc pana invat si mai ales citesc ca la cursurile de actorie. Odata citesti ca la stiri, alta data ca un comentator de fotbal, rapid, foarte incet si tot asa. Pana cand intelegi!
   Daca se va intampla totusi. Speranta mea moare ultima a ta nu stiu.

   Ștergere