miercuri, 19 februarie 2014

Flashforward sau flashback

Inca nu sunt convins deplin care dintre cele 2 variante de mai sus provoaca starea de surescitare psihica dar totusi  o insiruire de note pot induce stari diverse. De la multumire la surescitare iar influentele notelor vor influenta creativitatea sau indolenta si prostia.
https://www.google.ro/?gws_rd=cr&ei=km8EU9j2IoPJtAbG6oGQBg#q=music+infuence+brain
Pentru ultimele 2 cred ca trebuie sa ascultati inventia pur romaneasca a tanguielilor guturale emise de mezelurile plaiurilor mioritice. Pentru cresterea inteligentei brute sau chiar si a EQ-ului notele au nevoie de o minte ascutita, libera si plina de compasiune sa le aseze cu dibacie pe cele 5 linii. Stim toti ca exista tipare(pattern-uri) in tot ce ne inconjoara. Incepand de la asezarea petalelor intr-o crizantema sau locul ramurilor de pe orice copac. Privit dintr-o anumit unghi secretul de desfasoara precum o un ghem de sfoara scapat la vale. Aceste tipare se pot vedea si in hartiile cu 5 linii si pline de purici cu coada ridicata sau cu cheile de inceput. Precum un banc cu accente pseudomuzicale din intelepciunea populara. Cum inviti pe note muzicale o domnisoara la datul in barci? La Sol Fa!  Originalul romanesc in toata splendoarea sa.
Ziceam de acele tipare creionate de puricii cu coada steag. Daca veti avea curiozitatea sa va aruncati un ochi pe orice partitura clasica sau moderna incercati sa legati notele cu linii care sa rezulte o forma a unei unde. Ceva care sa semene a EKG cu unghiuri ceva mai dulci sau chiar mai abrupte in cazul Toccatei. Are ceva matematic piesa asta. Fantastica mintea lui Bach. Altii precum Mozart sau Bethoveen nici nu mai au rost sa-i mentionez pentru ca nu toti gusta finetea tiparelor istorice si mai ales tendintele pulsiunilor psihice.Totul tradus din tiparele partiturilor bineinteles.
As face bine totusi sa raman la idea de la care am pornit acest articol si anume starile induse de anumite melodii. Cum sunt inapoiat si televizor nu am pentru ca societatea si media ma lasa rece prefer sa folosesc cateodata radioul si ceva mai des internetul. Cum nu stiu noile aparitii in materie de muzica(oricum sunt disco lover deci inapoiat) am dat peste melodia duduiei Indila, intitulata Derniere danse. Am ajuns in starea sa o fredonez chiar pe tronul de ceramica alba cu sceptrul paros si zburlit. A dracu' melodie ce depententa a dat!
Cand ascult melodia am un amestec de stari emotionale. Prima este de beatitudine caci doar e vorba de dans in definitiv; si cum am sange de sarba si batuta prin vene cand dau de ritmul frecventei mele sunt ca vrajit de fluierul lui Pied Piper of Hamelin. Mai am din pacate si o stare ciudata care ma duce cu gandul la imaginea soldatilor din Salvati soldatul Ryan cand ascultau Tu Es Partout a Vrabiutei franceze. Ciudat zic si eu dar totusi...e ceva de dupa usa timpului si a vremurilor maro actuale? Vom vedea.
Aceleasi amestecuri imi dau si "C'Était Une Histoire D'Amour" si "Non, je ne regrette rien"
Ca tema de studiu cred ca ramane Ciocarlia lui Enescu si tiparul creat de note in paralel cu istoria romanilor.

 Cica exista si o afectiune psihica catalogata si care influenteaza perceptia celor care pot "vedea"(nu e halucinatie bah!) tipare in diversele lucruri. Cu siguranta sufar de aceasta afectiune. Printre multe altele desigur.
Va pup in 3 litere. Pă bot.
PS. Ascult si acum la casti melodia; cred ca de vreo doojde ori. Ori 3.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu